Mielenkiintoinen pläjäys, jossa on vähän liikaakin sisältöä.

10.3.2005 20:22

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Juoksuhaudantie
Valmistusvuosi:2004
Pituus:111 min

Juoksuhaudantie perustuu Kari Hotakaisen Finlandia-palkinnon saaneeseen kirjaan. Päätös leffan teosta tehtiin kuulemma käsikirjoitusten pohjalta ennen kuin kirja oli edes tullut ulos painosta. Tämä kumoaa ensimmäisen olettamuksen että on otettu palkittu kirja, josta on jalostettu eurojen kuvat silmissä leffa, joka kaikkien pitäisi nähdä. Näin ei siis ole. Kirjan menestyminen tuotantoprosessin aikana on varmaan saanut silti aikaan jonkinmoista kuhinaa tuotantotiimissä.

Kirjaa en ole lukenut ja siihen en pysty leffaa vertaamaan. Leffa leffana ja sillä siisti. Olisi liikaa vaadittu että jokaisen kirjan pohjalta tehdyn leffa-arvion tekeminen edellyttää kirjankin lukemista.

Tarina kertoo 30-40 vuotiaasta Matti Virtasesta, joka on antanut perheelleen kaikkensa. (Varasto)mies on intohimoinen kokkaaja ja jaksaa lukea lapselleen iltasatuja. Perhe-arvot ovat tärkeitä, mutta vaimo ei pidä siitä että mies on kotihiiri eikä käy missään. Vaimon (Lymi) sanallisen hyökkäyksen jälkeen Matti räjähtää ja täräyttää luuvitosella kasvoille, perheidylli on mennyttä. Tästä päästään leffan varsinaiseen asiaan eli Matin muutokseen ja tulevaan omalaatuiseen elämään ja ajatusmaailmaan. Mies ajattelee saavansa perheensä takaisin kun hankkii vanhan rintamiestalon. Rahat on tiukassa ja todellisuus sekä sanat oikea ja väärä tuntuu hämärtyvän miehen päässä.

Leffa pursuaa mielenkiintoisia toteutuksia suhteutettuna siihen mihin suomalaisissa leffoissa on totuttu. Joistain ajatusmaailman kuvallisista ratkaisusta käväisee mielessä jopa Fight Club. Miehen matkaa perheensä takaisinsaamiseksi kuvataan vanhojen sotatallenteiden säestyksellä. Tarinan etenemistä jaotellaan myös talonrakennusvaiheittain. Kokonaisuudessaan kyseessä mielenkiintoinen pläjäys, jossa on vähän liikaakin sisältöä, mutta kyllä leffa pysyy silti lopulta kasassa. Pläjäys jättää pienen hämmennyksen ilmapiirin jälkeensä, jota moni suomileffa ei ole onnistunut omalla kohdallani tekemään.

Särkynyt perhe oli vielä kuvausaikaan kasassa myös oikeassa elämässä. Lehdet ovat kertoneet kumminkin viimeaikoina muutoksista tuossa suhteessa. Näyttelijät lunastavat jokatapauksessa paikkansa leffassa ja meininki on parisuhdeongelmien puolesta uskottavaa. Kari Väänänen palkittiin Kiinteistömaailman myyjän roolista sivuosajussilla. Kovasti ainakin välitysfirma on esillä ja mainoksestakin tämä jo käy. Se on sitä nykyaikaa.

DVD:n extroja kun tarkastelee niin huomaa että leffaa on tiivistetty alkuperäisestä ajatuksesta. Naapurin pariskunta on jätetty kokonaan pois vaikka kohtaukset vaikuttavat onnistuneilta. Kronologisessa järjestyksessä etenevät poistetut/pidennetyt kohtaukset ovat mukava lisä plärätä leffan katsomisen jälkeen. Käsikirjoituskin löytyy doccina levyltä ja sen voi halutessaan lukea jos haluaa mennä vielä syvemmälle aiheeseen. Tämä riittää minulle.

Arvosteltu: 10.03.2005

Lisää luettavaa