Kuvaa ihmismielen hämmästyttävää voimaa.

1.5.2017 10:55

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:The Revenant
Valmistusvuosi:2015
Pituus:151 min

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) joutuu harmaakarhun raatelemaksi ja hänen toverinsa jättävät hänet kuolemaan. Glass kuitenkin virkoaa ja selviytyy tuskallisen yli 300 kilometrin erämaavaelluksen jälkeen takaisin ihmisten pariin, minkä jälkeen hän lähtee etsimään petollisia tovereitaan.

Alejandro G. Iñárritu on aiemmin urallaan tehnyt kuusi komedia- ja yhden draamaelokuvan, joista hän on sittemmin siirtynyt vielä vakavamman elokuvan pariin. The Revenant perustuu Michael Punken vuonna 2003 julkaistuun samannimiseen romaaniin, josta Iñárritu ja Mark L. Smith ovat laatineet elokuvan käsikirjoituksen, antaen katsojalle mahdollisuuden seurata Glassin hurjaa selviytymistaistelua elokuvallisessa mutta lähes tulkoon aidossakin muodossa. Iñárritun ohjaus luo sekä julman että realistisen kuvan turkismetsästäjistä 1800-luvun vielä perustamattomassa Yhdysvalloissa, ja kaiken lisäksi Iñárritun luottokuvaaja Emmanuel Lubezkin elokuvaaminen on kuin yhdellä otolla tehtyä taidetta, pitäen katsojan ajan tasalla joka tilanteessa. Koska elokuva perustuu tositapahtumiin, niin kyllä tietokirjan perusteella kaikki asiat ovat täytyneet tapahtua oikeastikin, mukaan lukien se, että Glass todellakin joutui harmaakarhun hyökkäyksen kohteeksi ja joutui samaan ryhmään kuuluneiden Jim Bridgerin ja John Fitzgeraldin pettämäksi. Todentuntuisuusen saavuttamiseksi elokuva on kuvattu ainoastaan luonnonvalossa, ja elokuvassa tuntee, kuin olisi Glassin matkassa vaeltamassa kohti Fort Lookoutia, sekä huomaisi olevansa jatkuvasti tapahtumien keskipisteenä. Lisäksi loppukohtaus jää mysteeriksi, johon olisi pitänyt olla hiukan parantamisen varaa, mutta se on kuitenkin erittäin maineikas lopetus Glassin tarinalle.

Elokuva itsessään on pullollaan eturivin näyttelijöitä. DiCaprio on urallaan tehnyt monta kiitettävää roolia, mutta Hugh Glassina suoriutuu aivan kertakaikkisen upeasti, ja tämä toden totta tulee olemaan se ikimuistoisin rooli, josta hänet tullaan muistamaan ehkä parhaiten. Kovin montaa repliikkiä hänellä ei kuitenkaan ole, mutta se ei pääse häiritsemään Glassin etsiessä pelastusta, yrittäessään samalla pysyä myös hengissä. John Fitzgeraldia esittävä Tom Hardy lisää hahmoonsa kovanaamaisuutta ja ylpeilevää asennetta, tehden DiCapion kanssa paitsi fantastisen, mutta myös briljantin roolisuorituksen. Molemmat myös auttavat toisiaan nostamalla toisen aina vähän väliä isompaan asemaan, eikä kumpikaan jää toisen varjoon edes hetkeksikään. Sivurooleista niin ikään Will Poulter ja Lukas Haas onnistuvat erinomaisesti tuomalla taustatukea sekä turkismetsästäjien jäsenenä että johtajana.

Elokuva ansaitsi peräti 12 Oscar-ehdokkuutta vuonna 2016, joista se voitti kolme: paras miespääosa (DiCaprio), ohjaus ja kuvaus, oltuaan eholla yhdeksässä muussa kategoriassa (mm. paras elokuva ja miessivuosa (Hardy). Golden Globe-palkintoja neljästä ehdokkuudesta irtosi parhaan draamaelokuvan, ohjauksen ja miespääosan palkinnot, sekä seitsemästä Bafta-ehdokkuudesta neljä pystiä sarjoista paras elokuva, ohjaus, miespääosa ja kuvaus. DiCaprio palkittiin roolistaan myös Screen Actors Guild-palkinnolla.

Kokonaisuutena The Revenant on ainutlaatuinen seikkailu, joka kuvaa ihmismielen hämmästyttävää voimaa.

Arvosteltu: 01.05.2017

Lisää luettavaa