Kaoottisen hauska ja veitsenterävä cocktail elämän kolhimista ihmisistä ja näiden mitä ihmeellisimmistä edesottamuksista.

23.7.2016 23:05

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Snatch
Valmistusvuosi:2000
Pituus:99 min

Nyrkkeilypromoottori Turkish (Jason Statham) ja hänen omalaatuinen kumppaninsa Tommy (Stephen Graham) vedetään mukaan sopupelin kiehtovaan maailmaan surullisenkuuluisan Brick Topin toimesta. Asiat mutkistuvat, kun eräs nyrkkeilijähörhö voittaa matsin, vaikka käsikirjoituksen mukaan tämän olisi pitänyt hävitä. Nyrkkeilijä Mickey O’Neill (Brad Pitt) ei hevillä usko, että välillä on tuottoisampaa hävitä. Samaan aikaan kun kehässä kuohuu, toisaalla hiotaan suurta timanttiryöstöä. Värikkään konnakoplan tunkiessa mukaan kuvioihin sekä oja että allikko tulevat pian tutuiksi. Raha puhuu, aseet räksättävät ja koirat haukkuvat.

Elokuva sisältää samanlaisia teemoja kuten Guy Ritchien ensimmäinen pitkä elokuva Puuta, heinää ja muutama vesiperä. Snatchilla on myös juonellisia yhtäläisyyksiä Quentin Tarantinon vuonna 1994 ohjaaman Pulp Fiction -elokuvan kanssa, sillä kummassakin elokuvassa hahmojen toimintaa motivoi jokin arvokas esine. Snatchissa timantti, Pulp Fictionissa salaperäinen salkku. Kummankin elokuvan juoneen liittyy myös järjestetty nyrkkeilyottelu. Tarina ja kässäri tekevät tästä leffasta huvittavan ja vakavasti otettavan.

Ritchie käyttää Stathamia, Vinnie Jonesia ja Jason Flemyngia Snatchissa, aivan kuten ensimmäisessä elokuvassaan. He ovat omaperäisiä ja arvaamattomia, mutta läpäisevät siitä huolimatta mukiinmenevästi. Pitt on irlantilaiseksi nyrkkeilijäksi varsinainen suupaltti ja kovanaamainen pojankloppi. Benicio Del Toro piirtää Frankie Four-Fingersistä kylmän rauhallisen ja yksinkertaisen varkaan.

Snatch on kaoottisen hauska ja veitsenterävä cocktail elämän kolhimista ihmisistä ja näiden mitä ihmeellisimmistä edesottamuksista. Huumori kukkii runsaana kuin horsma tienpientareilla ja pistää piikillä kuin paraskin ruusu. Henkilöhahmot muodostavat hurtin näyttelijälauman timantinkovan ytimen, joka selvästi nauttii herkullisesta tarinasta täysin siemauksin.

Arvosteltu: 23.07.2016

Lisää luettavaa