Ihan kiva seikkailupätkä, mutta häviää alkuperäiselle versiolle.

1.1.2006 17:58

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:King Kong
Valmistusvuosi:1976
Pituus:128 min

King Kongin vuoden 1933 versio saavutti ilmestyessään melkoisen suuren maineen. Sen tehosteet ovat tekoaikaansa nähden melko hyvät, vaikka nykymittapuun mukaan ne ovatkin melko kömpelöitä. Muutenkin King Kongin tarina on hieno. Neljäkymmentäkolme vuotta myöhemmin King Kongista tehtiin uusi versio.

Öljy-yhtiön rahoittama laiva on tutkimassa Tyynellämerellä uusia öljylähteittä. Se seilaa kohti erästä saarta, missä on ilmeisesti lupaava öljykenttä. Pian aluksen miehistö löytää Dwan-nimisen naisen (Lange) ajelehtimassa yksin kumiveneellä. Hän on alukseltaan ainoa eloonjäänyt. Sitten alus saapuu eräälle syrjäiselle saarelle. Siellä he törmäävät paikallisiin alkuasukkaisiin, jotka palvovat jotain, joka asuu saaren keskelle rakennetun muurin takana. Alkuasukkaat sieppaavat Dwanin ja pistävät hänet muurin taakse. Pian häntä tulee hakemaan perhanan iso apina ja laivan miehistö lähtee pelastamaan häntä.

Alkuperäinen King Kong on ihan hyvä leffa, vaikka sen tehosteet ovatkin hieman vanhentuneet. Tässä jättigorilla näyttääkin hieman aidommalta kuin alkuperäisessä Kongissa. Tässä leffassa on käytetty sekä jättimäistä King Kong-robottia että miestä, joka on pukeuttunut King Kongiksi. King Kong-puvun pistää tässä leffassa päälleen tuolloin 26-vuotias Rick Baker, joka on myöhemmin vastannut monien elokuvien efektipuolesta. Muutamassa kohtauksessa näkyy kyllä melko ikävästi, että King Kong on vain mies, joka on pukenut apinapuvun ylleen. Muita otuksia ei saarella pahemmin nähdä. Tosin nähdään tässä King Kongin ja ison käärmeen välinen tappelu. Kohtaus on kyllä tehty ihan hyvin. Saipa tämä elokuva tehosteistaan Oscarinkin.

Vaikka tämä vuoden 1976 versio onkin tehosteiltaan parempi kuin vuoden 1933 versio, niin elokuva ei tarinansa syvyyden kannalta ole kovin ihmeellinen. Alkuperäinen King Kong oli kyllä rakastunut naiseen ja puolusti tätä, mutta tämä vuoden 1976 jättiläisapina tuntuu olevan valmis vähän ronskimpiin otteisiin. Se muun muassa hipelöi avutonta naista ja sillä on jopa naamallaan melko himokas ilme. Leffa ei sentään ole pelkkä toisinto vuoden 1933 versiosta, vaan siinä asiat tapahtuvat hieman eri tavalla. Ja King Kong sijoittuu myös ajallisesti 1970-luvulle.

Yhteenvetona siis voisin todeta, että tehosteiltaan King Kongin vuoden 1976 versio on alkuperäistä parempi. Mutta tarinaltaan se häviää alkuperäiselle. Tämä leffa on kuitenkin ihan mukava seikkailupätkä.

Arvosteltu: 01.01.2006

Lisää luettavaa