Hyvä elokuva, joka pitää katsojan virkeänä alusta loppuun.

2.3.2008 16:59

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Charlie and the Chocolate Factory
Valmistusvuosi:2005
Pituus:115 min

Pieni poika nimeltä Jali (Freddie Highmore) elää köyhän perheensä kanssa romahtamispisteessä olevassa mökissä. Samaan aikaan makeisvalmistaja Williy Wonka (Johnny Depp) pakkaa viiteen suklaalevynnsä kultalipun, jolla pääsee vierailulle hänen tehtaaseensa. Jalin syntymäpäiväkin lähestyy, ja hän saa suklaalevyn. Se ei sisällä lippua, mutta pian Jali saa mahdollisuuden ostaa uuden levyn. Ja mitähän tuo levy sisältääkään, ellei erästä tiettyä arvokasta kultalippua. Ja siitä alkaa seikkailu.

Elokuvan juoni on mielenkiintoinen, ja erikoistehosteetkin ovat hienoja. Näyttelijäntyökin on hyvää, ja Tim Burton tekee hyvää työtä ohjaajana. Johnny Depp on loistava roolissaan omalaatuisena suklaatehtailija Willy Wonkana, ja Freddy Highmore on oikein hyvä roolissaan Jalina. Eikä muissakaan näyttelijöissä mitään valittamista ole, kaikki tekevät hyvät roolisuritukset.

Vaikka tämä ei täydellinen elokuva olekaan, niin aivan ehdottomasti Jali ja suklaatehdas on hyvä elokuva, joka pitää katsojan virkeänä alusta loppuun. Tehosteetkin ovat komeita, mutta elokuva ei keskity vain erikoistehosteisiin, vaan nimenomaan tarinaan ja näyttelijäntyöhön. Willy Wonka ei ilmeisesti tiedä mitä vakavuus merkitsee, mutta huomaakin sitten jotakin minkä hän on unohtanut pitkäksi aikaa.

Jali ja suklaatehdas on myös opettavainen elokuva. Se kertoo selvästi että mielikuvitus on aina hyvä olemassa, ja kertoo ettei kaiken aina pidä olla vakavaa. Ja loppuratkaisu kertoo selvästi, että maailmassa perhe on aina se tärkein. Tämä on siis paitsi viihdyttävä ja hauska, myös erittäin opettavainen elokuva, jonka katsoo mielellään useaan kertaan.

Meillä on kyseisestä elokuvasta kahden levyn erikoisjulkaisu, jota voi myös suositella. Ensimmäinen levy sisältää elokuvan ja trailerin, ja kakkoslevyltä löytyy runsaasti extroja. Jali ja suklaatehdas on elokuva, joka pitää katsojat vireänä aina vain, ja jonka katsoo mielellään.
Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään lastenelokuva, vaan se sopii kaikenikäisille.

Arvosteltu: 02.03.2008

Lisää luettavaa