Elokuva nojaa vahvasti onnistuneiden roolien varaan ja onnistuu siinä yllättävänkin hyvin.

18.2.2004 13:53

Arvioitu elokuva

Näyttelijät: , ,
Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Silkwood
Valmistusvuosi:1983
Pituus:131 min

Pläjäys on tositapahtumiin perustuva tarina ydinvoimalassa työskentelevästä Karen Silkwoodista. Työpaikkansa turvallisuutta epäilevänä työliittoaktivistina Silkwood joutuu puun ja kuoren väliin työkavereidensa, työnantajiensa ja kotiporukoiden kanssa. Vuonna 1974 hänellä oli sovittuna tapaaminen New Tork Timesin toimittajan kanssa keskutellakseen työpaikkansa epäkohdista, mutta tapaamista ei kohtalon puuttuessa peliin koskaan ollut. Ydinvoiman vaarallisuus ja työvoimapolitiikka sinänsä olivat aktiivisia aiheita 70-luvun alussa. Tässä vuoden 1983 pläjäyksessä jälleen ollaan oltu ajankohtaisella asialla, ydinvoiman vaarallisuus puhutti maailmaa jälleen.

Periaatteessa elokuva on hitaasti etenevä, arkinen ja hieman ylipitkä. Omakotitalokommuunissa elelevä ydinvoimalassa työläisenä toimiva kolmen ihmisen porukka muodostuu seurustelevasta parista (Meryll Streep, Kurt Russel) sekä siivoojalesbosta (Cher). Elokuvan tapahtumat kerrotaan heidän näkökulmastaan, seuraten heidän arkielämäänsä ja sen tuomia edesottamuksia kodin ja työn välillä.

Hyvät, mukaansa tempaavat näyttelijäsuoritukset kuitenkin kannattavat leffa eteenpäin jouhevasti ja pitävät mielenkiinnon vireänä. Streep ja Cher olivat molemmat rooleistaan Oscar-ehdokkaita, Golden Globe-ehdokkaina olikin koko päänäyttelijäkolmikkon josta pystin nappasi Cher. Elokuva nojaakin vahvasti hyvien ja onnistuneiden roolien varaan ja onnistuu siinä yllättävänkin hyvin. Kaikki turha kimallus ja glamour loistaa poissaolollaan ja näin päästään hyvin lähelle elokuvan ihmisiä. Silmiinpistävää on esim. päähenkilöiden polttaminen ketjussa. Montaa otosta ei nähdä, missä Meryl Streep ei nortti huulessa heiluisi.

Oikeastaan kyse on hyvästä ihmissuhdedraamasta joita ei oikeastaa pitkään aikaan ole tullut nähtyä. Mistäköhän se johtuu? Tuntuu kuin tällaisia elokuvia ei olisi vain tehty pitkään aikaan Hollykylän voitonmaksimointitehtaissa. Jo aiheeltaankin elokuva on vaarallisen kantaaottava ja oikeastaan jopa pelottava. Ja kaiken lisäksi tällaiset elokuvat saattavat aiheuttaa pientä ajatuksentynkää aivolohkoissa. Jos hyvin näytelty arkidraama kiinnostaa niin suosittelen.

Arvosteltu: 18.02.2004

Lisää luettavaa