Heinäkuun 16. päivä ja vuosi on 1945. Alamogordossa, New Mexicon osavaltiossa, koetaan valtava leimahdus. Ensimmäinen virallinen selitys kertoo välähdyksen johtuneen ammusvarikon räjähtämisestä. Todellisuudessa kyse oli maailman ensimmäisen atomiaseen räjäyttämisestä ja koodinimi Trinity jää ikuiseen elämään. Seuraavan kerran välähtää elokuun kuudentena päivänä Japanissa, Hiroshiman yllä. Tulos on arviolta 70 000 kuollutta ihmistä ja täydellinen hävitys. Kolme päivää myöhemmin kolmas atomipommi, joka on samalla toinen ja viimeinen sodassa räjäytetty atomiase tuhoaa Nagasakin.
Atomiaseiden aika on alkanut.
Erikostehoiden luojana tunnetun Peter Kuranin ohjaaman dokumentin aiheena on atomiaseiden testaus. Yhtälöön lisätään William T. Strombergin uhkaava musiikki ja William Shatnerin asiallinen ja ehdottoman tunteettomasti asiassa pysyvä selostus omalla, paholaismaisella tavallaan lumoavan kauniin arkistomateriaalin kanssa ja saadaan aikaan vaikuttava dokumentti.
Atomiaseiden testaamisen historiaa käydään arkistomateriaalin ja asiantuntijoiden haastattelujen myötä läpi 1960-luvun alkuun ja loppuvaikutelma on hiljentävä. Mikään tilastotieto, joita tämä tunteisiin perustava elokuva ei hyödynnä kuin minimaalisesti pysty samaan vaikutukseen kuin epäinhimillisen punertavasti hehkuva sienipilvi. Pelkän räjähdyksen voima itsessään riittää kannattelemaan puolitoista tuntia tasaisen rauhallista selostusta ja pirullisen ironista musiikin ja kuvan yhdistelmää.
Hämmästyttävä dokumentti jo aiheensa perusteella ja toteutus on selkeästi valtavirtadokumenttien ulkopuolella.
nimimerkki: Jurpo