Onko nyt hyvä aika katsoa virusleffoja? Asiantuntijat vastaavat

Samalla kun covid-19-viruspandemia jyllää ja sekoittaa ihmiskunnan arkea, moni miettii kodeissaan sopivaa ajanvietettä. Elokuvien ja TV-sarjojen katselu on luonteva tapa kuluttaa pitkiä päiviä. Mutta mitä ruuduista kannattaa tiirailla?

Fiktiiviset epidemiakuvaukset ovat kiinnostaneet näinä päivinä useita katsojia. Esimerkiksi viime perjantaina Nelosella esitetty Will Smith -tieteispätkä I Am Legend kipusi kanavan 15 katsotuimman ohjelman joukkoon. Lukuisissa kodeissa on myös katsottu ahkerasti vuoden 2011 Tartunta-leffaa, jossa mm. Matt Damon, Gwyneth Paltrow ja Jude Law joutuvat kärvistelemään maailmanlaajuisen virusvitsauksen kanssa. Ebola-ajan Tuntematon uhka, kauhukuvaus 28 päivää myöhemmin, World War Z sekä The Walking Dead tarjoavat näkemyksiä selviytymistaistelusta mikroskooppista uhkaa vastaan.

Metro.co.uk-julkaisun haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hakeutuminen tällaisen viihteen seuraan on kuitenkin kaksijakoinen asia. Verkon kautta terapiapalveluja asiakkailleen tarjoava tohtori Elena Touroni suhtautuu varauksella fiktiivisiin epidemiakuvauksiin:

- Virusepidemiaelokuvien, kuten Tartunnan katselu voi antaa jollekin tunteen, että he oppivat hallitsemaan tätä ilmiötä ymmärtämällä sitä jollakin tavalla.

Ihmisten käyttäytymiseen erikoistunut tieteilijä Mira Kopolovic on Touronin kanssa samoilla vesillä, sillä hänen näkemyksensä mukaan tämän kaltainen viihde auttaa ihmisiä asettamaan vaikeasti hahmotettavat pelkonsa selkeämpään muotoon.

- Fiktio antaa ihmisille sen, mitä he todella haluavat ja mitä he eivät voi uutisista saada: vastauksen siihen, kuinka kaikki päättyy. Todellisen elämän pandemiassa on lukematon määrä seikkoja, joita emme tiedä ja ihmiset hukkuvat joka tuutista tulevaan uuteen ja ristiriitaiseen tietoon. Psykologisesti tuntematon aiheuttaa enemmän stressiä, Kopolovic toteaa.

Tohtori puolestaan muistuttaa, ettei fiktiivisten tautikuvausten katsominen ole välttämättä hyväksi:

- [Katselu] on epätodennäköisesti hyödyllinen strategia, koska se ei ole välttämättä yhteydessä todellisuuteen ja saattaa jopa lisätä ahdistusta.


Lähteet: Metro.co.uk, Finnpanel

Kuva: Warner Bros., I Am Legend, 2007

R. Isoviita 02.04.2020 klo 14:33

Uusimmat uutiset

Lukuisten fanien unelmavävy muuttuu ihmissudeksi

Universal-klassikon uudella versiolla tähtikiinnitys.

R. Isoviita

Jason Bourne -aiheinen sarja päättyi – mitä seuraavaksi?

Leffasarjan tuottaja vihjailee tulevasta.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...