Suuryhtiöiden kiista Spider-Manista: hyvät ja huonot puolet

22.8.2019 13:50

Sony ja Disneyn omistama Marvel eivät toistaiseksi ole jatkamassa yhteisten Spider-Man-leffojen sarjaa. Virallisesti suuryhtiöiden välit rikkoi se seikka, ettei Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige enää mm. Disneyn tulevan suoratoistopalvelun ja useiden muiden projektien takia ehtisi työskentelemään Sonyn kustantamien Spider-Man-seikkailujen parissa.

Feige on epävirallisen tiedon mukaan auttanut myös Sonyn Venom-leffan parissa. Tällaiseen yhteistyön jatkamiseen olisi suostuttu Disneyn puolelta, mikäli Sony olisi taipunut luovuttamaan aikoinaan täysin Marvelin omistuksessa olleen Spider-Manin elokuvien tuloista 30-50%:n osuuden kilpailijalleen entisen 5%:n sijaan. Hahmon fanikuntaa ravisuttanut tieto yhtiöiden Spider-Man-yhteistyön loppumisesta on saanut Sonylta nyt jo rauhoittelevan tiedotteen: vaikka neuvottelut Hämiksestä ovat toistaiseksi katkolla, Sony olisi valmis keskustelemaan uudesta sopimuksesta Disneyn ja Marvelin kanssa tulevaisuudessa.

Ikävänä asiana Spider-Man-sopimuksen kaatumisessa on se asia, ettei Tom Hollandin näyttelemää seittisinkoa ole enää lupa käyttää Marvelin elokuvauniversumissa, jossa mm. Hulk, Hawkeye, Black Widow ja Iron Man ovat taistelleet pahaa vastaan. Positiivisena asiana voidaan kuitenkin nähdä, ettei Spider-Man ole enää riippuvainen Marvelin elokuvauniversumin käänteistä ja Sonylla on mahdollisuus kehittää hahmoa ja tämän tarinaa uuteen suuntaan.

Toisena ikävänä asiana on silti mainittava, ettei Tom Hollandin sopimus kata kuin toistaiseksi yhden Spider-Man-leffan lisää. Valitettavasti Hollandin sopimus on We Got This Covered -sivuston mukaan vieläpä sellainen, ettei se ehdottomasti sido studiota pitämään häntä mukana. Holland on silti ainut, jolla edes on jonkinlainen sopimus kolmannesta nykyisen jatkumon Spider-Man elokuvasta – pahimmassa tapauksessa Hämähäkkimies ja hänen maailmansa ns. luovat nahkansa siis jälleen, vaikka Hollandin aikakaudella hahmolla on sujunut lippuluukuilla hyvin.

Jonkinlaista lohtua tilanteeseen voi tuoda kuitenkin se, että Marvelin elokuvauniversumissa nuoren Spider-Manin paikalle on nyt mahdollista tuoda toinen samankaltainen hahmo. Ulkomaisten toimittajien spekulaatioissa on nostettu esiin mm. Hulkling ja Nova, joista kumpaakaan ei ole vielä Marvel-elokuvissa esitelty. Hulkling on sarjakuvissaan yksihuoltajan kasvattama nuorukainen, joka saa tietää olevansa muotoaan muuttamaan kykenevä skrull. Nova puolestaan on teinipoika, jolle paljastuu, että hänen isänsä on toiminut tähtienvälisen poliisin leivissä. Molemmat hahmot on esitelty sarjakuvayleisölle tällä vuosituhannella.

Viimeisimpänä positiivisena asiana Spider-Man-kiistan tuloksesta voi nostaa Venomin tulevaisuuden. Andy Serkisin ohjattavaksi langennut Venom 2 saattaa saada korkeamman ikärajaluokituksen kuin elokuvasarjan ensimmäinen osa (esim. Yhdysvalloissa sen ikäraja oli 13 v.). Marvelin elokuvauniversumin ikärajakäytännöt vaikuttivat aiemmin myös tähän Spider-Man-pahikseen, mutta nyt Sony on halutessaan vapaa päästämään pedon irti.

Lähteet: We Got This Covered, Deadline, THR, io9

Kuva: SF Film/CTMG/Spider-Man: Far From Home, 2019

Lisää luettavaa