Sonyyn kohdistuneen hyökkäyksen tekijät yhä mysteeri

5.12.2014 13:52

Sony Picturesin tietokoneisiin tehty kyberhyökkäys vaatii edelleen selvittelyä. Hyökkäys, jonka myötä yhtiön uutuuselokuvista mm. Fury, Mr. Turner ja Annie vuotivat laittomaan jakoon torrent-sivuille, vahingoitti Sony Picturesia myös muulla tapaa: sen kaikkien n. 6600 työntekijän henkilökohtaiset tiedot palkkatiedoista aina henkilötunnuksiin vuotivat julkisuuteen ja lukuisia tiedostoja myös katosi. Hyökkäysuutinen puri lisäksi yhtiön osakkeisiin, jotka ovat notkahtaneet alaspäin.

Hakkerit koettelivat erityisesti niitä yhtiön osastoja, joilla on käytössään Microsoft Windows -käyttöjärjestelmä. Näillä koneilla nähtiin hakkerien jäljiltä ”tervehdyssanoma”, jossa yhtiön johtajien päät oli aseteltu vadille. Pari päivää myöhemmin myös yhdysvaltalainen näyttelijöiden liitto, SAG-AFTRA, tiedotti kokeneensa erillisen hyökkäyksen verkkosivuilleen.

On edelleen epäselvää, kuka on hyökkäysten takana, vaikka useat tahot ovat epäilleet sen tulleen Pohjois-Koreasta. Sonyn komedia The Interview, jossa James Franco ja Seth Rogen matkaavat haastattelemaan maan johtaja Kimiä, on aiemmin suivaannuttanut pohjoiskorealaiset, eikä maan edustajista kukaan ole toisaalta kieltänyt Pohjois-Korean osallisuutta iskuun. Osa hyökkäykseen osallistuneista on tutkimusten mukaan kuitenkin käyttänyt Kiinassa sijaitsevia tietokoneita.

Taloudellisesti hyökkäys on vahingoittanut pahiten Sony Picturesia, sillä SAG-AFTRAn kohdalle osunut tihutyö ei tyhjentänyt kiintolevyjä, eikä rampauttanut sen toimintaa samaan tapaan. FBI ja ulkopuoliset tietotekniikka-asiantuntijat jatkavat Sonyn tapauksen tutkintaa.

Kuva: BVI Finland/ Fury

Lähteet: Bloomberg, Deadline, THR, The Wrap, The Washington Post, BBC, Variety

Lisää luettavaa