Historiallinen sopimus: uutuusleffoja Netflixiin

30.9.2014 09:39

Ikuiselta näyttänyt kiista siitä, joutuvatko kotikatsomot aina kuukausitolkulla odottamaan uutuuselokuvia, jotka pyörivät leffateattereissa, ei ehkä olekaan ikuinen. Sekä THR että Variety kertovat suoratoistopalvelu Netflixin solmineen sopimuksen, jonka ansiosta uutuusleffat tulevat kotien ulottuville samalla kun nämä rainat ovat teatterilevityksessä suurissa IMAX-saleissa. Alkuun sopimus koskee vain muutamaa leffaa, joista ensimmäinen on Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvan jatko-osa Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend.

Nyt solmittu diili on Netflixin ja The Weinstein Company -yhtiön välinen, mutta se saattaa avata ovia samanlaisille sopimuksille myös muiden tuotantoyhtiöiden ja elokuvalevittäjien välille. Aiemmin vain jotkin pienemmät tuotannot ovat löytäneet suurimmat yleisönsä kotikatsomoista, joko jäätyään kokonaan teatterilevityksen ulkopuolelle tai onnistuttuaan keräämään hyvää mainetta vasta kauan teatteriensi-iltansa jälkeen. Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -jatko-osa on kuitenkin suurelokuva, jonka odotetaan kilisyttävän kassaa jo heti ensimmäisestä julkaisupäivästään lähtien, vaikka ensimmäisen osan ohjaaja Ang Lee ei olekaan tämän leffan luotsina.

Netflixin tekemä sopimus tarkoittaa, että tullessaan sen valikoimiin voi sama uutuuselokuvan pyöriä yhtä aikaa esim. Netflixittömän Kiinan IMAX-saleissa. Kiinassa on satsattu jättikokoisiin elokuvanäyttämöihin samalla kun esim. meillä kotiteatterit ja isot äly-tv:t ovat yleistyneet. Teoriassa uusi julkaisusopimus hyödyttää niin innokkaita katsojia kuin tulojaan odottavia elokuvantekijöitä, mutta perinteiset elokuvateatterit jäävät ainakin näillä näkymin sopimuksen häviäjäosapuoleksi.

Kuva: Albert Morrow (n. 1902)

Lisää luettavaa