Steven Spielberg ja kumppanit ovat onnistuneet luomaan todellisen kunnianosoituksen Lincolnille.

5.8.2013 22:24

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Lincoln
Valmistusvuosi:2012
Pituus:151 min

Abraham Lincoln on yksi Yhdysvaltain merkittävimpiä presidenttejä ja hänen toimensa vaikuttavat edelleen koko maailmaan. Nuoremmille sukupolville Lincoln on lähinnä tuttu kivasta parrastaan ja korkeasta silinteristään, mutta todellisuudessa Abraham Lincolnin taistelu rotutasa-arvon puolesta on yksi nykyhistorian tärkeimpiä merkkipaaluja.
Lincoln on merkittävä tuotanto, sillä Honest Abesta ei vielä kunnollista elokuvaa aiemmin tehtykään. Elokuvan tuotantoon on panostettu runsaasti, sillä ohjaajana (ja tuottajana) häärii Steven Spielberg. Näyttelijäkaarti on myös melko huikea, kun mukana ovat Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, James Spader ja Michael Stuhlbarg (A Serious Man, Boardwalk Empire). Tuotantotiimin ja näyttelijöiden osalta elokuvan lähtökohdat ovat ainakin kunnossa ja aihekin on todella mielenkiintoinen.

Elokuva seuraa Abraham Lincolnin elämän viimeistä neljää kuukautta. Näiden kuukausien aikana Abraham Lincoln panosti kaikkensa Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäyksen läpisaamiseen. 13. lisäyksen tarkoituksena oli kieltää ja lopettaa orjuus Yhdysvalloissa. Samaan aikaan sisällissota jatkui ja kuolleiden määrä kasvoi koko ajan. Lincolnille tilanne oli haastava; toisaalta hän halusi sisällissodan loppuvan, mutta toisaalta hän halusi lisäyksen läpi edustajainhuoneessa, sillä muuten sisällissodan voitollakaan ei olisi suurta merkitystä orjuuden yhä jatkuessa. Samalla perheessä kuohuu; vaimo suree edelleen heidän muutamaa vuotta aikaisemmin kuollutta poikaansa ja vanhin poika Robert (Gordon-Levitt) haluaa lopettaa juristiopinnot kesken ja värväytyä armeijaan.
Lincoln on hieno 1800-luvun kuvaus, jossa yhdistyy vahva draama ja pieni trillerimäisyys.

Lincoln sijoittuu lyhyelle aikavälille, mutta elokuvassa tapahtuu niin paljon, että se vaatii todennäköisesti useammankin katselukerran. Historiankuvauksena se on myös hyvä, mutta tapahtumat saattavat olla hieman epäselviä, jos ei Yhdysvaltain ja Lincolnin historiaa tunne. Onneksi asiat pyritään kuitenkin selittämään melko yksinkertaisesti, jolloin katsoja pysyy pääjuonen mukana hyvin, vaikka joitain pieniä kohtia menisikin ohi. Henkilöhahmoja elokuvassa on runsaasti, joten varsinkin ensimmäisellä katselukerralla on hankala välillä pysyä hahmojen ja heidän toimiensa perässä, mutta pääjuonen mukana pysyminen on onneksi helppoa ja näin ollen elokuvanautintokin on taattu.

Elokuvan aihe on tärkeä. On vähintäänkin mielenkiintoista, että Yhdysvaltain perustuslakiin saatiin 13. lisäys jo 1800-luvulla, mutta yhä edelleenkin tummaihoisten asema on maassa melko heikko. Lincolnia virassa seurannut Andrew Johnson jatkoi työtä rotutasa-arvon puolesta ja hänen aikanaan laadittiin 14. (tummaihoisille Yhdysvaltain kansalaisuus) ja 15. (äänioikeus tummaihoisille) lisäys, mutta edes nämä lisäykset eivät ratkaisseet ongelmia Yhdysvalloissa, sillä samoihin aikoihin siellä toimi Ku Klux Klan. Eikä edes vielä nykypäivänä ole päästy eroon rotuasettelusta ja Yhdysvalloissa on edelleen ”ghettoja” ja rotuongelmia, kuten esimerkiksi Trayvon Martinin tapaus todisti aivan vastikään.

Lincoln tarjoaa hienon ja tyylikkään katsauksen Abraham Lincolnin elämään ja sisällissodan runtelemaan Amerikkaan, sen politiikkaan ja valtapeliin. Vaikka Abraham Lincoln nuorena miehenä saikin lempinimen Honest Abe, ei Lincoln missään tapauksessa politiikassa ollut mikään pulmunen. Päinvastoin – hän ajoi hankettaan päämäärätietoisesti, eikä kaihtanut vääriäkään keinoja asiansa puolesta. Elokuvan aikana nähdään mm. nykyään lobbaukseksi kutsuttua toimintaa, mutta myös suoraa lahjontaa. Mutta tämä kuvastaa hienosti politiikan olemusta; asiat eivät ole muuttuneet kovinkaan paljoa 1800-luvulta tähän päivään, lobbauksesta on vain tullut laillista. Tommy Lee Jonesin näyttelemä kongressiedustaja Thaddeus Stevens summaa asian hienosti, kun keskustelussa nousee esiin luottamus:

”Trust? Gentlemen, you seem to have forgotten that our chosen career is politics.”

Lincolnin näyttelijäsuoritukset ovat suorastaan fantastisia. Danien Day-Lewis on jälleen huikea. Mies todellakin elää suorituksistaan. Day-Lewisin karisman yhtenä isona tekijänä on myös miehen valikoiva työskentely – hänhän on näytellyt 1990-luvun jälkeen ainoastaan viidessä elokuvassa (Gangs of New York, The Ballad of Jack and Rose, There Will Be Blood, Nine ja nyt Lincoln). Katsoja osaa siis odottaa loistavaa elokuvaa, jos itse Daniel Day-Lewis on suostunut näyttelemään siinä. Day-Lewis osoittaa jälleen, miksi hän on aikamme arvostetuimpia näyttelijöitä. Miehen tulkinta Abraham Lincolnista on täydellinen – yksikään toinen nykynäyttelijä ei olisi pystynyt parempaan. Day-Lewis antaa hahmoilleen kaiken – huhuthan kertovat, että hän pysyy roolissaan koko kuvausten ajan. Eipä mies turhaan napannut Lincolnista kolmatta Oscariaan parhaasta miespääosasta. Hän on nyt ainoa miesnäyttelijä, jolla on jo kolme pystiä ja lisääkin on varmasti tulossa, sillä vuonna 1957 syntynyt näyttelijä on vielä kohtuullisen nuori.

Taustanäyttelijät tekevät hommansa todella hyvin ja antavat näyttämön Day-Lewisille sopivassa määrin. Tommy Lee Jones loistaa vanhana ja kärttyisenä kongressiedustajana, joka on taistellut rotutasa-arvon puolesta jo vuosia. Joseph Gordon-Levitt jatkaa nousuaan Hollywoodin eliittiin ja Lincoln on taas yksi hieno suoritus miehen ansioluettelossa.

Lincoln on loistava elokuva. Se pitää katsojan hyvin otteessaan, vaikka onkin kestoltaan kaksi ja puolituntinen, massiivinen kunnianosoitus Abraham Lincolnille. Se ei varmasti sovi toimintaelokuvien ystäville, sillä tempo pysyy melko hitaana ja elokuva perustuu enemmän draamalle ja tarinalle kuin toiminnalle. Mutta hyvän draamaelokuvan ja historian ystäville elokuvaa voi suositella hyvällä omatunnolla. Lincoln tarjoaa todella mielenkiintoisen katsauksen Yhdysvaltain historiaan tuoden esille useamman puolen Abraham Lincolnista ja hänen presidenttiydestään. Tämä elokuva on loistava historiadraama, joka kannattaa ehdottomasti katsoa.

Arvosteltu: 05.08.2013

Lisää luettavaa