Super Mario Bros.
- Pituus:
- 104 min
- Genret:
- Komedia, Toiminta, Seikkailu
Tämä on aika hyvä esimerkki siitä, miten videopeleistä on vaikea saada hyvää elokuvaa aikaseksi. Siksi minun oli ikäväkseni petyttävä, kun näin ensi kertaa tämän. Siispä SINÄ, joka katselet parhaillaan leffan koteloa, mutta et ole vielä ehtinyt katsoa, minkälainen saavutus tämä on, suosittelisin lukemaan tämän. Se voi muuttaa ehkä mielesi, mutta voi myös (mitä kaikkein eniten pelkään) kasvattaa halua katsoa tätä tekelettä.
Siispä juoneen: kaikkien meidän tuntema Super Mario asustelee veljensä Luigin kanssa Brooklynissa ja he tekevät siellä putkihommia. He tapaavat kumminkin eräänä päivänä nunnien kasvattaman arkeologitytön, Daisyn, jonka kaksi miestä pian kidnappaa ja Mario veljensä Luigin kanssa aloittavat takaa-ajaon, joutuen ulottovuusportista dinosaurusten nykyiseen elinympäristöön. Paikkan pääjehuna luimuilee paha kuningas Koopa, joka uskoo löytäneensä viimeinkin prinsessan, jonka avulla hän voisi valloittaa ihmisten maailman. Alkaa aikamoinen rumba Marion ja Luigin ryhtyessä pelastusoperaatioon.
Jos tahdot tietää, mikä minusta oli hyvää koko leffassa, niin se tulisi näyttelijävalinnoille. Bob Hoskins sopii Marion rooliin kuin nyrkki silmään, jopa muut ovat kuin luotu hahmoiksi. Se niistä hyvistä. Loppu tässä onkin alamäkeä. Tämä nimittäin ei muistuta yhtään Mario-pelejä, joten listaanpa tässä häiritsevät kohdat:
Hahmot: Näyttelijät ovat mitä sopivimpia jokaiseen hahmoon, mutta hahmot poikkeavat pahasti peleistä. Ensiksikin Mario ja Luigi on sekoitettu luonteiden kohdalla, sillä Marion piti olla tässä jokaiseen asiaan uskova ja rohkea joka asiassa, kun taas Luigin piti olla epäröivä ja enimmäkseen pelkuri. Prinsessa on ihan ok, mutta muistaakseni peleissä Daisyn nimi olisi pitänyt olla Peach Toadstool. Goombat, jotka tunnetaan Marioissa helppoina perusvihollisina, ovat hirveän isokokoisia korstoja, joiden päät (melkein) muistuttaa Goombia. Mutta viimeinen on kaikkein pahin: Koopa. Näyttelijänä Dennis Hopper on ihan hieno valinta, mutta kaikkein typerin älynväläys oli tehdä siitä IHMINEN. Olisi voitu edes johonkin pukuun voitu pukea, jollei tehosteisiin olisi tahdottu haaskata.
Käsikirjoitus ja juoni: Aika tyhmää. Mariot eivät liity mitenkään Brooklyniin, ellen ihan väärin muista. Dinojen mesta oli ihan muuten hyvä idea, mutta sen alkuunsaanti (leffan prologi) ja sen ulkonäkö on ihan scheissee. Tunnelma katoaa jo siinä kohtaa ja jää aika paha maku suuhun. Ja se meteoriitti juttu oli myös aika älyvapaata touhua niin että huhhuh!
Tehosteet: Aika harvinaista tässä leffassa. Loppupuoliskolla näkyy pieni vilaus Koopan muuntautumista oikeaan muotoon, mutta se on aika lyhyt homma.
Musiikki: Menettelee.
Ohjaus: Not good. Paikoin näyttää, että ohjaajat ovat yrittäneet saada kaiken näyttämään siltä, että se keräisi yleisöä kuin magneetti metallia, mutta loppua kohden tuntuu, kun ohjaajilla olisi jokunen kiire saattaa leffa valmiiksi, joten aika pipariksi on ohjauspuoli mennyt.
Jaa, eiköhän se ollut siinä. Elokuva on siis luokiteltu huonojen leffojen joukkoon. Mario-fanit vihaavat tätä ja minä kyllä ymmärrän heitä. Käsikirjoittajien ja ohjaajien olisi mielusti pitänyt vielä harkita, mitä he tulisivat tekemään. No, myöhästä katua.
Kaikki tuntevat Super Marion. Donkey Kong-nimisessä videopelissä 80-luvulla debyyttinsä tehnyt putkimies on jälkeenpäin esiintynyt yli sadassa pelissä ja saanut omia tv-sarjojakin. Myös animaatioita on tullut mutta ne eivät voi (uskollisuudestaan huolimatta) olla viihdyttävämpiä kuin tämä. Vuonna 1993 julkaistu Mario-leffa ei kehuja kerännyt. Mario-fanit vihaavat sitä ja vihaisivat kai vaikka leffa ei liittyisi Marioon mitenkään. Ja eihän se liitykkään. Vain nimet, jotkut metodit ja harvat... hyvin harvat viholliset ovat säilyneet jotenkuten samoina. Mutta kyllä tämä minua viihdytti.
Juoni on outo ja olisi kait omaperäinenkin ellei Marioita olisi keksitty, mutta kuten sanottu: niillä ei ole paljoa yhteistä. Mario ja Luigi (veljesten sukunimi on muuten Mario!) ovat putkimiehiä. He tapaavat eräällä keikallaan Daisy- nimisen, dinosauruksen munasta kuoriutuneen ja nunnien kasvattaman (!) arkeologin. Heidän kotikaupungistaan Brooklynista on viime aikoina katoillut naisia ja syynä on kaupungin alla asuvan Kuningas Koopan yritykset valloittaa ylempi maailma Daisyn avulla, joka onkin prinsessa. Alapuolella dinot ovat ottaneet vallan ja ihmiset ovat heidän orjiaan. Lainrikkojat muutetaan valtaviksi goombiksi. Pian Mario ja Luigi ovatkin jo pelastusretkellä. Ja arvatkaas ketä on sieppauksen kohteena.
Heti on todettava että elokuva on camppia. Eikä mitään muuta. Se täyttää kaikki kulttiklassikon kriteerit: huonot näyttelijät, huonot erikoitehosteet, jatkuva toiminta, nolo dialogi ja outo juoni.
Lapset varmasti nauttivat ja nuoret naureskelevat mutta aikuisille ei varmaan kohellus uppoa. Väkivaltaakin on joten ihan K-3- kamaa tämä ei ole. Oli elokuva kuinka huono tahansa niin tylsä se ei ole. Toimintaa riittää tuntitolkulla. Ei elokuva siis surkea ole. Se on loistavan ja huonon välillä. Ja ajatelkaas: onhan tehty myös peleille uskollisia peli-elokuvia mutta ovatko ne viihdyttäneet oikeasti?Resident evil: Apocalypse oli surkea ja eikä muissakaan kehumista ole.
Ellei elokuvaa olisi tehty tällaisella innolla ja mielenkiinnolla se olisi rutkasti surkeampi. Vähän samalla tavoin on puhuttu myös Ed Woodin Plan 9 From Outer Spacesta. Jos vietät sateista ja synkkää sunnuntaita ei tämä ole huonoin vaihtoehto.
Supersuosittuun videopeliin perustunut elokuva "Super Mario Bros." on näytetty tv:stä monta kertaa, mutta aina olen missanut sen. Nyt tarjoutui tilaisuus katsoa se kaverilla, joka oli nauhalle tämän pläjäyksen ottanut. En odottanut paljoa, tätä on haukuttu monessa lehdessä ja IMDb:n käyttäjät ovat myös tyrmänneet tämän. En yleensäkään ymmärrä, että miksi pelistä, jonka juoni on lähes olematon, ruvetaan väsäämään kokoillan elokuvaa.
Pelin juoni on suuripiirtein semmoinen, että Mario ja Luigi pelastavat prinsessaa, jonka King Koopa on kaapannut. Leffan juoni tääs on tämmöinen: Dinosaurukset eivät ole kuolleet sukupuuttoon, vaan ovat Brooklynin (kuka sanoi, että Mario-pelit sijoittuvat Brooklyniin?!) katujen alla olevassa Dinohottanissa jatkaneet elämäänsä. Heidän luonnonvaransa ovat lähes kuihtuneet ja he haluavat päästä maan päälle ja heitä auttaa King Koopa (Dennis Hopper). Dinosauruksia tutkiva prinsessa Daisy (Samantha Mantis) tarvitsee Marion (Bob Hoskins) ja Luigin (John Leguizamo) apua vanhalla ränsistyneellä kaivosalueella. Samalla Mario ja Luigi joutuvat Dinohottaniin Koopan ja dinojen armoille. Koopa tarvitsee suunnitelmiinsa Daisyn salaisia voimia sisältävän meteoririipuksen ja näin alkaa kohellus, jossa hypitään, väistellään tulipalloja ja pompitaan isojen Goombien päälle. Leffan juoni poikkeaa kyllä liikaa pelien juonesta, mutta se ei ole täysin toivoton. Elokuva on välillä hauskakin ja sen useat erikoistehosteet tuovat lisää hauskuutta (koska pääosa niistä on todella surkeita, mutta on pieni osa ihan hienojakin).
Bob Hoskinsia ja John Leguizamoa on vaikea kuvitella veljeksinä, mutta minusta heidän kemiansa pelaa hyvin. Samantha Mantis ei lähinnä tuo muuta kuin silmänruokaa ja miksi King Koopa on ihminen?! Sen kuuluisi olla sellainen dinosaurus tyylinen hirviö. Eikö puvustajat osanneet väsätä hänelle pukua vai halusivatko ohjaajat hänestä ihmisen? Muuten Dennis Hopper on ihan hyvä roolissaan. Suurimmat Mario-fanit saattavat pettyä juoneen, mutta minusta tämä on hyvä valinta johonkin tylsään perjantai-iltaan, kun ei ole mitään tekimistä. Enpä ole ennenkään nähnyt hyvää videopelistä väsättyä leffaa, mutta tämä on parempi kuin "Wing Commander" tai "Resident Evil".
Ps: Olen kuullut että Hoskins ja Leguizamo olisivat tämän leffan trailerissa sanoneet hiljaa "What a hell are we doing?" Hoskins ja Leguizamo eivät itse ilmeisesti pitäneet hankkeesta, mutta heidän kemiansa, kuten sanoin pelaa minun mielestäni hyvin.
nimimerkki: Gargo
Arvostelija