Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

Auringonnousu (1927)

1927
Friedrich W. Murnau
Carl Mayer, Hermann Sudermann
Pääosissa:
Bodil Rosing, George O'Brien, Janet Gaynor, J. Farrell MacDonald, Margaret Livingston
Maat:

Oma pikatuomio

mauge

Tähtääjä

26.09.08 klo 22:48

Auringonnousu on eittämättä hieno elokuva. Se on miehen tie, pettäjän tie, mutta ennen kaikkea rakkauden tie. Janet Gaynorin eteerinen näytteleminen ansaitsee kaiken suitsutuksen. Tarinana simppeli ja universaali, ehkä hieman liikaakin minun makuuni.

Doc

06.02.08 klo 17:00

F.W. Murnau sai kutsun Amerikkaan Willam Foxilta ja täysin vapaat kädet ja rajattoman budjetin tehdä elokuva, ja millainen elokuva siitä tulikaan.

Sunrise: A Song of Two Humans on yhä tänäkin päivänä yksi arvostetuimmista mykkäelokuvan ajan filmeistä, yksinkertainen mutta kaunis tarina ja Janet Gaynorin suoritus maatalon emäntänä on yksi hienoimmista roolisuorituksista koskaan ja hän voittikin siitä ansaitusti Oscarin (itseasiassa historian ensimmäisen). Elokuva ei omana aikanaan saavuttanut haluttua suosiota, mutta jälkipolvet ovat onneksi ymmärtäneet Murnaun elokuvan arvon ja se on nyt restauroitu lähes uuden veroiseksi.

Sekä eurooppalaisessa, että amerikkalaisessa restauroidussa julkaisussa elokuvasta löytyy myös storyboardeista ja stillikuvista koottu dokumentti Murnaun toisesta klassikosta, elokuvasta Four Devils, joka on ikävä kyllä hävinnyt.