Sam Mendesin The Beatles -projekti on jotakin ennen näkemätöntä

21.2.2024 01:51
Disney/The Beatles: Get Back - The Rooftop Concert, 2022

Ohjaaja Sam Mendesin (007 Skyfall) aika James Bond -elokuvien parissa on selvästi ohi, sillä hän on tarttumassa johonkin aivan toisenlaiseen projektiin. Suitsutettu elokuvantekijä on lyönyt lukkoon sopimuksen kaikkiaan neljästä uudesta fiktioelokuvasta, joiden on määrä tulla ensi-iltaan vuonna 2027. Jokainen niistä kertoo The Beatles -yhtyeen jäsenistä. Kokonaisuuden tuottaa Sony Pictures.

Leffasarjan idea on tiettävästi lähtöisin Mendesiltä itseltään. Jokainen sen osista keskittyy kertomaan yhtyeen tarinaa yhdestä näkökulmasta. Tulossa on siis John Lennonin elokuva ja Paul McCartneyn näkökulmaa avaava erillinen elokuva, unohtamatta Ringo Starrin ja George Harrisonin kahta erillistä leffaa. Edesmenneiden Lennonin ja Harrisonin perheet ovat antaneet projektille suostumuksensa, kuten myös edelleen elossa olevat McCartney ja Starr. Lisäksi The Beatlesin musiikkikatalogia hallinnoiva Apple Corps on luvannut ensimmäistä kertaa elokuvantekijöille laajat oikeudet käyttää bändin musiikkia ja tarinaa.

Neljän The Beatles -elokuvan kokonaisuuden näyttelijävalintoja ei ole vielä julkistettu, kuten ei myöskään sen käsikirjoittajia. Elokuvasarjan ideassa on samaa kaikua kuin toimittaja Alan Claysonin The Beatles -elämäkertasarjassa, johon kuuluu niin ikään neljä eri osaa. Claysonin epävirallisen elämäkertateossarjan ei ole kuitenkaan mainittu toimivan Mendesin elokuvasarjan perustana.

Elokuvallisesti eeppisiin mittasuhteisiin venyvän bändisaagan voi katsoa jatkavan viime vuosien muusikkokuvausten hyvin menestynyttä sarjaa: Omat elokuvansa ovat saaneet jo mm. The Queen (Bohemian Rhapsody), Elton John (Rocketman) ja Elvis Presley (Elvis), ja tänä vuonna valkokankailla ovat Amy Winehouse (Back to Black) sekä Bob Marley (Bob Marley: One Love). Nähtäväksi jää, missä järjestyksessä Sony lopulta julkaisee The Beatles -elokuvasarjan osat ja eletäänkö jokaisessa osassa kuitenkin eri vaihetta The Beatlesin historiasta. Viime vuonna yhtye julkaisi uuden kappaleen ja vuonna 2021 kokoonpano ”oli tapetilla” Peter Jacksonin ansiokkaan Get Back -dokumenttiprojektin vuoksi.

 

Lähteet: Deadline, Variety, BBC, Vanity Fair

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa