Lars von Trier aiheutti jälleen kohun

29.8.2023 11:14
Zentropa Entertainments/Memfis/ Melancholia, 2011

Tanskalaisohjaaja Lars von Trier (mm. Antichrist, Melancholia) lähestyy jo 70 ikävuotta, mutta niin raihnainen hän ei ole, etteikö hän saisi edelleen kohua aikaiseksi. Vuonna 2011 von Trier sai natsikommenttinsa takia jopa porttikiellon Cannes’n elokuvafestivaaleille. Tällä erää hän ilmaisi kuitenkin sympatiaa aivan toiseen suuntaan.

Von Trier laukoi hiljattain Instagram-tilillään, että myös venäläisten elämällä on merkitystä. Ohjaaja julkaisi kannanottonsa, kun Tanskan pääministeri Mette Fredriksen oli tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin sotakaluston luovuttamisen tiimoilta. Tanska on luvannut toimittaa Ukrainalle 19 F-16-hävittäjää avuksi venäläisjoukkojen hyökkäyksiä vastaan.

Von Trier oli osoittanut julkaisunsa kotimaansa pääministerin ohella herroille Zelenskyi ja Putin. Hän huomautti F-16-hävittäjän olevan yksi aikamme pelottavimmista tappokoneista. Ohjaajan viesti nostatti nopeasti kohun, sillä hänen katsottiin osoittavan sillä tukea sodan hyökkäävälle osapuolelle. Hän sai palautetta myös Ukrainan puolustusvoimien johdolta. Maan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilov muistutti von Trieriä siitä, ettei sota ole fiktiota:

– Sota ei ole elokuvaa, missä näyttelijät näyttelevät elämää ja kuolemaa. Jokaisen elävän venäläisterroristin taustalla on kuollut ukrainalainen. Seuraa tragedia, kun taiteilija valitsee mestaajan ja uhrin väliltä ja päätyy pitämään mestaajan puolta.

Von Trier on jo vastannut saamaansa palautteeseen. Hän selittelee aiempaa kommenttiaan näin:

– [T]uen Ukrainaa joka sydämenlyönnilläni. Toin vain esille sen ilmeisen seikan, että kaikkien elämä tässä maailmassa on merkityksellistä! Unohdettu lausahdus nähtävästi, ajalta, jolloin sodanvastaisuus oli hyve.

 

Lähteet: NY Times, The Guardian, THR

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa