Dyyni-ohjaaja pitää kiinni tietystä säännöstään, mikä ärsyttänee suurimpia faneja

22.2.2024 00:48
Warner Bros./ Dyyni: Osa kaksi, 2024

Ensi viikon keskiviikkona, eli 28.2. leffateattereihin saapuva Dyyni: Osa kaksi on alkuvuoden odotetuimpia ensi-iltoja. Tällöin nähdään viimein, miten inhaksi hahmoksi Austin Bulterin tulkitsema Feyd-Rautha muodostuu, kuinka Timothée Chalamet’n Paul Atreides vastaa eteensä nouseviin koitoksiin ja millainen on Anya Taylor-Joyn pitkään salassa pidetty osa tässä elokuvassa.

Vaikka leffa vasta on tulossa teatterikierrokselleen, suunnitelmat sen muusta levityksestä ovat jo pitkällä. Ohjaaja Denis Villeneuve pysyy kuitenkin tiukkana erään seikan suhteen: on kyseessä sitten Dyyni: Osa kahden DVD-, Blu-ray- tai 4K Ultra-HD -julkaisu, paketista ei löydy pätkääkään poistettuja kohtauksia. Tämä seikka kaihertaa oletettavasti ainakin suurimpien fanien mieliä, sillä voiko herkkua koskaan olla liikaa?

Poistettujen kohtausten jättäminen suuren yleisön ulottumattomiin saa Villeneuvelta jämäkän perustelun:

– Uskon vahvasti, että se, mikä ei ole elokuvassa, on poissa lopullisesti. Hävitän [elokuvasta] rakkaimpiani, ja se satuttaa minua. Joskus poistan otoksia ja ihmettelen ääneen, miten voin leikata ne pois. Minusta tuntuu kuin itseään miekalla iskevästä samuraista. Se on kivuliasta, enkä voi siksi palata siihen, luoda Frankensteinin [hirviötä] ja yrittää herättää eloon kerran tappamaani. Se sattuu liikaa. Kun jostakin on henki poissa, se on hengetön syystä. […] Mutta tämä on työtäni.

Myöskään Dyyni-elokuvasarjan ensimmäisen osan Blu-ray- tai 4K Ultra-HD-julkaisuilla ei ollut poistettuja kohtauksia. Muista elokuvantekijöistä esim. Christopher Nolan on ollut tarkkana sen suhteen, ettei poistettuja kohtauksia julkaista. Pienenä lohdutuksena Dyyni: Osa kahden ensi-iltaan liittyen markkinoille on tulossa 240-sivuinen kirja The Art and Soul of Dune: Part Two, joka esittelee elokuvan tekemistä laajalti sanoin ja kuvin.

 

Lähteet: Variety, IndieWire

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa