Rooli söi miestä? Länneneepoksen merkkirooli jätti jälkensä esittäjäänsä

Näyttelijä Dennis Quaid muistetaan mm. maailmanloppurymistely The Day After Tomorrow'sta ja mysteerisarja Fortitude: Ikiroudan kirouksesta. Pitkän uran tehnyt tähti on näytellyt myös erästä historiallista merkkihenkilöä, ja juuri tällä osalla oli kauaskantoisia vaikutuksia.

Quaidin uran kohokohtiin lukeutuu Kevin Costnerin ja Gene Hackmanin kanssa tehty länneneepos Wyatt Earp - vaikka elokuva itsessään sai näkyvyyttä myös pahamaineisessa Razzie-palkintogaalassa. Costner oli Lawrence Kasdanin yli kolmituntisen mammutin nimikkoroolissa, kun taas Quaid oli elokuvan Doc Holliday. Hammaslääkäri ja ampuja Doc Holliday sairastui vain parikymppisenä tuberkuloosiin, joten kuulun asemiehen rooliin ei lihaksikkaalla tai jykevällä miehellä ollut asiaa.

Kuten kuka tahansa vakavasti otettava metodinäyttelijä, myös Quaid valmistatui Hollidayksi pieteetillä: Hän pudotti elopainostaan lähes 20 kg. Tällainen sitoutuminen vaati kuitenkin veronsa.

- Sellainen vaikuttaa minäkuvaasi. [Vaikka pudotin painoa] Wyatt Earpiin, ajattelin jatkuvasti, etten ollut tehnyt tarpeeksi. Ja kun katson kuviani siltä ajalta, näen luuni törröttämässä. […] Halusin päästä niin lähelle tätä hahmoa kuin mahdollista. Mutta siinä oppi tietyn tavan syödä, kaloreita laskien, ja se jäi päähän. Kesti lähes kaksi vuotta ennen kuin pääsin siitä irti ja sain painoni takaisin, Quaid muistelee.


Lähde: SlashFilm

Kuva: 20th Century Fox/ The Day After Tomorrow, 2004

R. Isoviita 28.02.2023 klo 00:16

Uusimmat uutiset