Katsojien mielestä leffan traileri oli vedätystä – miljoonakorvauksia vaaditaan

1.1.2023 23:08

Ei ole tavatonta, että elokuvan trailerissa nähdään materiaalia, jota ei varsinaisessa leffassa lopulta ole. Välillä tämä saattaa jopa harmittaa tai jopa kiukuttaa, kuten elokuvan Yesterday osalta tapahtui. Vuonna 2019 valmistuneen ja The Beatlesin musiikilla ryyditetyn rainan kaksi katsojaa haastoi elokuvayhtiö Universalin oikeuteen, koska he eivät kokeneet saaneensa rahoilleen vastinetta.

Kaksikon kiinnostus elokuvaa kohtaan oli noussut sen trailerin myötä, sillä kyseisessä pätkässä näkyi näyttelijä Ana de Armas. Katsomiskokemus ei kuitenkaan ollut aivan toivotun kaltainen, sillä de Armasin osuudet oli leikattu varsinaisesta leffasta pois. Niinpä haastajakaksikko päätyi vaatimaan 5 milj. dollarin korvausta pahan mielensä lepyttämiseksi.

Yesterdayn tuotantoyhtiö ei luonnollisesti taipunut vaatimukseen heti. Universalin lakimiesten mukaan leffan traileri on taidetta, jossa vain pyritään summaamaan elokuvan sisältö pieneen pakettiin. Tuotantoyhtiön kanta olikin, että traileri kuuluu laajan sananvapauden piiriin, eikä sitä pitäisi ottaa kuin markkinointipuheena.

Yhtiön harmiksi tuomari Stephen Wilson hylkäsi sen perustelun. Tuomarin näkemys asiaan on, että trailerit ovat mainosta, jolloin niihin pätevät myös eri säännöt. Toisin sanoen, trailerin pitää olla rehellinen. Tällä päätöksellä saattaa olla kauas kantautuvia vaikutuksia, sillä vaikka näiden kahden katsojan käynnistämä oikeudenkäyntiprosessi jatkuu edelleen tänä vuonna, elokuvayhtiöt joutuvat olemaan jatkossa tarkempia sen suhteen, mitä sisältöä trailereihin päätyy.

 

Lähteet: Variety, The Guardian

Kuva: Universal/ Yesterday, 2019

Lisää luettavaa