Kohun osaksi päätynyt sarjakuvateos Maus – onko siitä viimeinkin tulossa elokuva?

2.2.2022 22:13

Vaikka Art Speigelmanin luoma sarjakuvateos Maus julkaistiin jo 1980-luvulla, se on päätynyt jälleen otsikoihin. Mausin paluu puheenaiheeksi tapahtui, kun tennesseeläisen koulun johtokunta päätti teoksen olevan sopimaton koululaisten silmille. Tätä päätöstä ruodittiin myös amerikkalaisessa keskusteluohjelmassa The View, jonka vakiokasvo Whoopi Goldberg joutui ohjelmasta jäähylle Mausia koskeneiden kommenttiensa takia.

Elämäkerrallinen, holokaustia käsittelevä Maus on aikoinaan palkittu Pulitzer-palkinnolla. Goldberg, joka on sittemmin pyytänyt anteeksi kommenttejaan, totesi The Viewin jaksossa, ettei holokausti ollut rotuasia. Maineikkaan Mausin kohdalla otsikoihin päätyminen on herättänyt myös kysymyksen, joko sarjakuvateoksesta tehtäisiin elokuva.

73-vuotias Spiegelman ei lämpene ajatukselle. Hän ei aio pyörtää aiempaa päätöstään evätä Mausin kääntäminen elokuvaksi tai tv-sarjaksi.

– Pidän leffoista, mutta Maus toimii parhaiten paperilla. [Se on] intiimimpi muoto ja sarjakuvat jäävät paremmin mieleen, Spiegelman sanoo.

 

Lähteet: THR, CNBC, CNN

Kuva: Pantheon Books

Lisää luettavaa