Huippukäsikirjoittaja teilaa ajatuksen esim. homoseksuaalien roolittamisesta homoseksuaaleiksi

Kunnian miehien, vallanpitäjien elämää luodanneen West Wing -sarjan ja The Social Network -rainan takaa tunnettu käsikirjoittaja Aaron Sorkin on ottanut osaa keskusteluun siitä, kuka saa näytellä ketä. Sorkinin tuorein elokuva, näyttelijä Lucille Ballin ja tämän muusikkopuoliso Desi Arnazin elämästä kertova Being the Ricardos sai jo ennen julkaisuaan kritiikkiä roolituksensa takia.

Sorkinin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan leffaan vaadittiin fanikunnan puolelta toista näyttelijää Nicole Kidmanin tilalle Balliksi, mutta myös Desi Arnazin roolitus aiheutti pahaa mieltä. Kuubalaista sukujuurta olevaa Arnazia näyttelee elokuvassa Javier Bardem, joka on syntyjään espanjalainen. Osa yleisöstä piti tätä ratkaisua täysin vääränä, vaikka leffan roolituksessa oli apuna latinokulttuuriin perehtynyt konsultti.

Sorkin katsoo, että taiteilijoiden tulisi säilyttää roolituksen suhteen tietty vapaus, ja näin hän perustelee asiaa:

- Sanat eivät ole näyteltävissä. Homo- tai heteroseksuaalinen ei ole näyteltävissä. Voit näytellä tuntevasi vetoa toiseen, mutta et voi näytellä homo- tai heteroseksuaalisesti. Tämä huomio, että vain homoseksuaalien näyttelijöiden tulisi näytellä homoseksuaaleja hahmoja? [Tai] että vain kuubalainen näyttelijä voisi näytellä Desi [Arnazia]? Rehellisesti puhuen, minusta se on kaikkien tyhjien lupausten äiti ja surkea ajatus.

Hän huomauttaa kuitenkin, ettei aivan kaikki ole hänenkään mielestään hyväksyttävää tällä saralla. Sorkinin mukaan ns. blackface on alentavaa, koska se tekee ihmisistä naurettavia karikatyyrejä. Hän toteaa olevansa tällaista alentavuutta vastaan, mutta kokevansa, ettei espanjalainen näyttelijä kuubalaisen roolissa kuulu sellaisen piiriin.


Lähde: Metro.co.uk

Kuva: iDominick

R. Isoviita 20.12.2021 klo 16:05

Uusimmat uutiset