Legendaarisen, tekemättä jääneen Dyynin kuvakäsikirjoituksesta maksettiin miljoonia

26.11.2021 23:29

Samalla kun Denis Villeneuven ohjaama Dyyni on nähtävillä sekä teattereissa että HBO Maxilla, hänen kollegansa Alejandro Jodorowskyn epäonnisempi Dyyni on saanut myös uutta huomiota osakseen. Jälkimmäistä versiota ei koskaan filmattu, mutta sen kuvakäsikirjoitukset ovat olleet suuren kiinnostuksen kohteena. Tälle materiaalille napsahti peräti 2,7 miljoonan euron hinta Pariisissa järjestetyssä huutokaupassa.

Jodorowskyn huikea visio Dyynistä karahti kiville aikanaan rahoitukseen liittyvien ongelmien takia, ja vähitellen myös elokuvaan liitetyt huippunimet – kuten Salvador Dalí, Gloria Swanson ja Orson Welles – siirtyivät tuonpuoleiseen. Kyseisen Dyynin visuaalista ilmettä olivat luomassa sarjakuvataiteilija Moebius ja Alien-franchiseen leimansa lyönyt kuvataiteilija H. R. Giger. Leffan musiikkiraidalla oli tarkoitus kuulla Pink Floydin musiikkia.

Villeneuven Dyyniä epäonnisempi tuotanto kiinnosti huutokaupassa enemmän kuin Christie’sillä ennakoitiin. Alkujaan Jodorowskyn Dyyniin liittyvien piirrosten hinnaksi oli arvioitu maksimissaan 35 000 euroa, mutta nyt
amerikkalainen huutaja sai ne omakseen vasta korottamalla tarjousta moninkertaisesti.

Lähde: The Guardian

Kuva: Sony Pictures/Jodorowsky’s Dune, 2013

Lisää luettavaa