Tulipalo tuhosi mittavan määrän elokuvahistoriaa

Brasilian São Paulossa syttyi pari päivää sitten suurpalo, joka nieli mennessään arvokkaita harvinaisuuksia. Liekkien tuhoamaksi joutui mittava määrä elokuvahistoriaa, sillä tulipalo riehui Cinemateca Brasileiran, Brasilian elokuva-arkiston, varastossa.

Pinta-alaltaan 6500 neliömetrin kokoiseen varastoon oli säilötty huomattava osa maan elokuvahistoriaa. Vuodesta 1940 asti toimineen yhteisön kokoelmia on luonnehdittu Etelä-Amerikan suurimmiksi. Sen hallussa on ollut noin 90 000 elokuvanimekettä, museoitua elokuvateknologiaa, kuten vanhoja projektoreja, ja n. miljoona asiakirjaa.

Vanhat filmit ovat erittäin tulenarkoja. Koko tuhon selvittäminen vie vielä aikaa, mutta ennakkoarviot vaikuttavat lohduttomilta. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan sattunut.

Ennen tulipaloa Cinemateca Brasileiran kerrottiin olleen suljettuna vuoden ajan, ja mm. sen erikoisasiantuntijat oli irtisanottu rahoitusongelmien takia. Roihu, jonka arvellaan nyt syttyneen ilmastointilaitteen sähköviasta, oli muutaman vuoden sisään jo toinen laitosta kohdannut tulipalo. Vuonna 2016 liekkeihin katosi arviolta 500 nimekettä, joista silloin kuitenkin löytyi varakopioita.


Lähteet: Indiewire, The Brazilian Report

Kuva: Janine Moraes/MinC (Ministério de Cultura)

R. Isoviita 01.08.2021 klo 21:51

Uusimmat uutiset