Kohu plagiaatista – onko Oscar Isaacin tähdittämä Oscar-ehdokas kopio?

25.4.2021 17:16

Oscar-gaala järjestetään ensi yönä erikoistoimin ja sitä voi seurata myös Suomessa esim. Yle Areenan kautta suorana. Palkintojuhlallisuuksien alla on noussut pienimuotoinen kohu, sillä parhaan näytellyn lyhytelokuvan kategoriassa kilpailevaa The Letter Room -draamaa epäillään plagiaatiksi.

Oscar Isaacin tähdittämä The Letter Room kertoo vanginvartijasta, joka saa tehtäväkseen käydä läpi vankien postia. Viime vuoden lopulla valmistunut elokuva muistuttaa turkkilaisen elokuvayhteisön mielestä suuresti Turkissa vuonna 2019 valmistunutta elokuvaa Passed by Censor. Myös siinä nimittäin päähenkilö on samaan tehtävään määrätty vanginvartija ja aivan kuten The Letter Roomissa, myös Passed by Censorissa kirjeenvaihdon sisältö alkaa vaikuttaa vartijan omaan elämään.

Passed by Censor -elokuvan ohjaaja Serhat Karaaslan on tuottajakumppaniensa kanssa ilmoittanut harkitsevansa jopa oikeustoimien käynnistämistä plagiarismiepäilyn takia. Karaaslan alkoi elokuvansa kehittelyn jo yli viisi vuotta sitten, ja kuvasi yhden sen kohtauksista myös englanniksi Yhdysvalloissa vuonna 2016. Leffa palkittiin kriitikkopalkinnolla Karlovy Varyn elokuvafestivaaleilla julkaisuvuonnaan.

The Letter Room kuvattiin vuonna 2019. Sen ohjaaja Elvira Lind on väittänyt lyhytelokuvansa idean olevan peräisin tosielämästä, kirjeenvaihdosta, jota eri miehet kävivät naiseksi kuvittelemansa henkilön kanssa.

 

Lähde: Indiewire

Kuva: Topic/The Letter Room, 2020

Lisää luettavaa