Spike Leen ja Bohemian Rhapsodyn tekijöiden riemua Oscar-gaalassa

25.2.2019 06:18

Queenin järisyttävällä rock-sikermällä käynnistynyt 91. Oscar-gaala ei ollutkaan täysi katastrofi, kuten jotkut olivat uumoilleet. Varsinaisen juontajan puuttumista paikattiin mm. aiemmin suuren suosion Golden Globes -palkintogaalan juontajina saaneiden Tina Feyn ja Amy Poehlerin sekä heidän koomikkokollegansa Maya Rudolphin vitsikkäällä palkintoesittelyllä, tennistähti Serena Williamsin puheenvuorolla ja toisaalta jopa laumalla lelupupuja.

Kenties suurinta riemua koko illan aikana oli aistittavissa, kun mm. Jasper Pääkköstä BlacKkKlansman-leffassaan ohjannut Spike Lee pääsi kiittämään lavalle parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen voitosta. Lee suorastaan loikkasi kategorian esitelleen Samuel L. Jacksonin syliin.

Ilta oli historiallinen Netflixille, sillä yksikään suoratoistopalvelu ei ole ennen saanut elokuvalleen sellaista kunnianosoitusta kuin sen Roma tällä kertaa sai. Meksikon ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan ryhmässä voittanut Roma palkittiin myös kuvauksesta ja ohjauksesta.

Viidessä kategoriassa ehdokkaana olleelle Bohemian Rhapsodyn tekijöille luovutettiin parhaan miespääosan, leikkauksen, äänieditoinnin ja äänimiksauksen Oscarit. Näin ollen se oli kriitikoiden hieman nuivasta suhtautumisesta huolimatta yksi illan suurimmista voittajista.

Tässä juhlassa palkinnon pokkasi jo toistamiseen samassa kategoriassa Mahershala Ali. Hänen edellinen miessivuosavoittonsa oli vuodelta 2017 elokuvasta Moonlight, joten uuden Oscarin voittaminen näin lyhyellä aikavälillä oli harvinaislaatuisuutensa vuoksi yllätys. Alin voi nähdä myös TV:n puolella, True Detective -rikossarjan tuoreimmalla eli kolmannella kaudella.

Viime vuoden kassamagneetti Black Panther voitti parhaan musiikin, pukusuunnittelun ja lavastuksen Oscarit. Supersankarielokuvista Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia – joka taannoin teki sarjakuvaleffojen historiaa nappaamalla myös yhden tärkeän Golden Globen – pärjäsi kuitenkin eräällä tapaa jälleen sitä paremmin, sillä Hämiksen seikkailu sai parhaan animaatioelokuvan tunnustuksen, eli arvoasteikossa korkea-arvoisemman Oscarin.

Palkittuja:

Paras elokuva: Green Book

Paras ohjaus: Alfonso Cuarón (Roma)

Paras miespääosa: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Paras naispääosa: Olivia Colman (The Favourite)

Paras naissivuosa: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Parasmiessivuosa: Mahershala Ali (Green Book)

Paras vieraskielinen elokuva: Roma

Paras animaatioelokuva: Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia

Paras alkuperäiskäsikirjoitus: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie & Peter Farrelly (Green Book)

Paras käsikirjoitusadaptaatio: Spike Lee, Kevin Willmott, David Rabinowitz & Charlie Wachtel (BlacKkKlansman)

Paras kuvaus: Alfonso Cuarón (Roma)

Paras leikkaus: John Ottman (Bohemian Rhapsody)

Paras musiikki: Ludwig Göransson (Black Panther)

Paras kappale: Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando & Andrew Wyatt/ Shallow (A Star is Born)

Kaikki voittajat: https://oscar.go.com/winners

Lähde: Oscars

Kuva: YLE/AMPAS

Lisää luettavaa