Indiana Jonesin ikonisen hatun luoja konkurssiin

19.12.2017 23:12

Italialainen Borsalino ei ehkä ole ihan jokaiselle tuttu nimi, vaikka yritys onkin perustettu jo 1800-luvun puolivälissä. Fedora-tyyppisiä ja muitakin hattuja tehneen tehtaan luomukset ovat kuitenkin monille tuttuja mm. Hollywood-elokuvista. Borsalinon hattuja on nähty vuosien varrella niin mm. Humphrey Bogartin näyttelemien etsivien kuin myöhemmin Harrison Fordin näyttelemän Indiana Jonesin päässä.

Ikoniset hatut eivät silti onnistuneet pitämään vanhaa yritystä pinnalla. Borsalino ajautui nimittäin eilen konkurssiin. Yrityksellä oli tässä vaiheessa arviolta 18 miljoonan euron velat.

Borsalinon taloudelliset vaikeudet alkoivat kasautua vuonna 2013. Sitä yritettiin pelastaa viimeiseen asti, mutta oikeus hylkäsi tarjotun pelastussuunnitelman. Konkurssi on kova paikka yrityksen 130:lle työntekijälle, ja jättää arvailujen varaan, mistä tyylikkäitä lierihattuja hankitaan tähdille jatkossa. Mikäli Borsalinon hattujen valmistus ei jatku enää millään tavoin, konkurssipesän varastot tyhjenevät kohtalaisen pian.

[EDIT 21.12.17: Poistettu viite vuoden 2020 Indiana Jones -elokuvaan jutun kolmannesta kappaleesta. Jutun päälähteenä käytetty Telegraphin artikkelia. Jutun kuva on viitteellinen, eli siinä ei välttämättä esiinny Borsalinon valmistama hattu. Borsalinon lisäksi lierihattuja valmistavat myös monet muut yritykset.]

Lähteet: Telegraph, Borsalino

Kuva: Kadonneen aarteen metsästäjät, 1981/ LucasFilm

Lisää luettavaa