Jerry Lewis (1926-2017) – näistä elokuvista hänet muistetaan

Eilen kotonaan Las Vegasissa 91-vuotiaana kuollut koomikkolegenda Jerry Lewis ei ollut pelkästään näyttelijä, vaan myös ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja ja laulaja. 1950- ja 1960-luvuilla uransa huippukautta elänyt monitaituri tunnettiin humoristina, jonka esim. ranskalaiset ottivat vastaan nerona, mutta yhdysvaltalaisyleisö lähinnä vain viihdyttäjänä.

Jotakin Lewisin erityisyydestä kertoo ehkä myös se, ettei hän voittanut yhdestäkään ohjauksestaan tai näyttelijäsuorituksestaan Oscaria. Sen sijaan hänelle luovutettiin Venetsian elokuvafestivaaleilla vuonna 1999 koko urastaan arvostettu Kultainen leijona -palkinto. Sitä seurasivat Saksan Golden Camera -elämäntyöpalkinto vuonna 2005 ja Oscar-gaalassa vuonna 2009 luovutettu Jean Hersholt -palkinto, jonka hän sai mm. vuosikymmenien työstään varojenkeruukampanjassa lihassairauksien tutkimisen ja ehkäisyn hyväksi.

Lewis löi itsensä läpi näyttelijä-laulaja Dean Martinin aisaparina aluksi radioshow'ssa, myöhemmin elokuvissa. Martinin osana oli yleensä olla kaksikon hurmaavampi ja komeampi osapuoli. 1950-luvun puolivälissä, kun Martinin ja Lewisin tiet erosivat Huoleton härkätaistelija -elokuvan aikoihin, Lewis alkoi vähitellen laajentaa perinteistä naurettavan hölmön osaansa kameran edessä. 1960-luvun puolelle tultaessa hän alkoi myös sekä kirjoittaa että ohjata elokuviaan itse.

Martin ja Lewis -leffan Toivoton tapaus -traileri:

1960-luvun Lewis-huipputeoksiin lukeutuu Tohtori Jerry ja Mr. Hyde. Jekyll & Hyde -tarinaa mukaileva leffa on kuuluisa eritoten siitä, että Lewisin on väitetty parodioivan sen kaksoisroolissaan entistä aisapariaan Dean Martinia.

Ote elokuvasta:

Näyttelijä ja viihdyttäjä Danny Lewisin poikana Jerry Lewisin voisi jopa väittää syntyneen viihdeteollisuuteen. 1960-luvulla koomikon suosio alkoi kuitenkin häilyä kotimaassaan. Hänen uusi TV-ohjelmansa ei ollut menestys, ja toisaalta Lewis kärsi samaan aikaan lääkeriippuvuudesta, mikä hänelle oli kehittynyt hänen loukattuaan selkänsä erään numeronsa aikana.

1972 Lewis yritti suurta elokuvallista comebackia ohjaamalla natsien keskitysleirille sijoittuvan komedian The Day the Clown Cried. Vaikka elokuva valmistui, sitä ei ole koskaan esitetty julkisesti. Lewis hautasi leffansa lukkojen taakse, jottei kukaan pääsisi näkemään tätä arkaluonteista teosta. Pari vuotta sitten hän suostui kuitenkin luovuttamaan elokuvansa kopion Yhdysvaltain kongressin kirjastolle. Luovutukseen liittyi ehto, ettei elokuvaa esitettäisi vuosikymmeneen.

The Day the Clown Cried oli Lewsille niin raskas epäonnistuminen, ettei hän ohjannut saati kirjoittanut elokuvia sen jälkeen useaan vuoteen. 1980-luvun alussa hän teki yhden loppu-uransa onnistuneimmista rooleista Martin Scorsesen elokuvassa Koomikkojen kuningas. Tosielämää heijastelleen rikosdraaman toista pääosaa näytteli Robert De Niro.

Ote elokuvasta:

Viimeisen elokuvaroolinsa Lewis teki viime vuonna julkaistussa Nicolas Cage-jännärissä The Trust. Hän näytteli leffassa Cagen hahmon isää. Lewisillä itsellään oli tosielämässä seitsemän lasta, joista vanhin, Gary, on muusikko ja näyttelijä.


Lähteet: THR, Vanity Fair

Kuva: Metromedia

R. Isoviita 21.08.2017 klo 08:59

Uusimmat uutiset

Netflix kasvattaa leffa-arsenaaliaan

Suoratoistojätti pukkaa ulos leffoja tiheämpään kuin vuodessa on viikkoja.

R. Isoviita

Elokuvamaailman paha poika, huuruisen Enter the Voidin ohjaaja, avautui elämänmuutoksestaan

Gaspar Noé on tunnettu rajuista kuvauksistaan.

R. Isoviita

Netflix iski jarrua Roald Dahlin lastenkirjan leffaversioinnille

Tilanne Englannissa ei näytä hyvältä.

R. Isoviita

Robert Pattinson myös toiseen Batman-elokuvaan?

Ohjaajan ja näyttelijän välillä on huhuttu olevan kitkaa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...