Viisi faktaa Carrie Fisheristä (1956-2016)


Eilen 60 vuoden iässä losangelesilaisessa sairaalassa pois nukkunut näyttelijä ja kirjailija Carrie Fisher oli monille tunnetuin Tähtien sodan prinsessa Leiana. Tässä roolissa hänet nähtäneen postuumisti myös ensi vuoden joulukuussa. Näyttelijä ehti tehdä elämänsä aikana kuitenkin paljon myös muuta kuin esittää kapinallisprinsessaa.

  1. Fisher oli menestyvä omaelämäkertakirjailija. Hän kiersi markkinoimassa viime aikoina uusinta teostaan The Princess Diarist, jossa hän muisteli Star Wars -elokuvien kuvauksia humoristiseen tyyliinsä. Omien teostensa lisäksi hän teki pieniä muutoksia eri elokuvien käsikirjoituksiin. Fisherin on kerrottu hioneen hieman ainakin Jedin paluun dialogia - tuottaja ja käsikirjoittaja George Lucasin kehittelemiä alkuperäisiä vuorosanoja suomi mm. veteraaninäyttelijä Alec Guinness, joka kutsui niitä roskaksi.
  2. Star Warsin Leia Organan lisäksi Fisherin filmografiassa saattaisi olla ainakin yksi muu iso franchise-rooli: hän oli yksi niistä näyttelijöistä, joita harkittiin Terminator - tuhoajan naispääosaan. Kovaotteisen Sarah Connorin rooli meni kuitenkin lopulta Linda Hamiltonille.
  3. Hollywoodin kultakauden tähtiin lukeutuva Debbie Reynolds, Fisherin äiti, on asunut tyttärensä naapurina vuosia Los Angelesissa. Fisher kirjoitti hankalasta äitisuhteestaan kirjassaan Postcards from the Edge, josta valmistui elokuvaversio Terveisiä unelmien reunalta vuonna 1990. Siinä Fisherin alter egoa näyttelee itse Meryl Streep, joka sai suorituksestaan sekä Golden Globe- että Oscar- ehdokkuuden. Carrie Fisher puolestaan huomiotiin BAFTA-gaalassa parhaan käsikirjoituksen ehdokkuudella.
  4. Fisher oli kysytty vieras cameo-rooleihin. Hän pistäytyi "itsenään" mm. nörttikomediasarjassa Rillit huurussa ja David Cronenbergin elokuvassa Maps to the Stars pari vuotta sitten. Vuonna 2008 hän oli ehdolla televisioalan parhaan vierailevan naisnäyttelijän Emmy-palkinnolle komediasarjasta 30 Rock, jossa hän esitti kuitenkin muuta kuin itseään.
  5. Kirjoittamassaan yhden naisen show'ssa Wishful Drinking Fisher kävi läpi uransa lisäksi terveysongelmiaan. Hän kärsi vuosikymmeniä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, mutta hänen tapansa puhua sairaudesta julkisesti ja levittää tietoutta aiheesta huomioitiin kunnianosoituksella National Alliance of Mental Illnessin puolelta jo vuonna 2001. Näyttelijä oli aikeissa tehdä Whishful Drinking -esitykselleen myös jatkoa ennen kuolemaansa.


Lähteet: Digital Spy, io9, The Daily Dot, CNN, Forbes

Kuva: Star Wars/Lucasfilm/Disney

R. Isoviita 28.12.2016 klo 11:33

Uusimmat uutiset