Tieteisklassikko Dyynin uusi sovitus entistä lähempänä toteutumista

22.11.2016 13:54

1960-luvulla julkaistu tieteisklassikko Dyyni eli Dune jatko-osineen on ollut monen elokuvantekijän mielenkiinnon kohteena. Kaksi kuuluisinta Dyyni-elokuvasovitusta ovat David Lynchin kallis floppi vuodelta 1984 ja Alejandro Jodorowskyn megahanke, joka kaaduttuaan poiki kuitenkin kiehtovan dokumentin Jodorowsky’s Dune. Uutta versiota Frank Herbertin teoksesta on tuottamassa seuraavaksi elokuvayhtiö Legendary.

Legandary on ostanut oikeudet, joiden perusteella se saa tehdä Dyynistä elokuvan ja TV-sarjan tai pelkästään toisen näistä kahdesta vaihtoehdosta. Arrakis-planeetan hiekantäyteisiin maisemiin on joka tapauksessa tarkoitus tutustuttaa uudelleen yleisöt ympäri maailmaa. Oletettavasti Legendary ei versioinnissaan tule muuttamaan Herbertin tarinan asetelmaa, jossa päähenkilönä on ylhäistä syntyperää oleva Paul Atreides, vaikka esim. Star Wars -maailmaan sijoittuvissa uusimmissa elokuvissa naishahmo on kohotettu entistä keskeisempään rooliin.

Uudella Dyyni-versioinnilla ei ole vielä virallisesti ohjaajaa, joskin kertomuksesta ovat olleet kiinnostuneet Ari Folman (Waltz with Bashir) ja sittemmin Denis Villeneuve, joka valmistelee myös Blade Runnerin jatko-osaa. Jos Legendarylla päätetään tuottaa materiaalista elokuvan sijaan sarja, saattaa sen luotsiksi päätyä useampikin kiinnostava ohjaajanimi. Tällä hetkellä suunnitelmat ovat kuitenkin vielä hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä käsikirjoittajastakaan ole puhuttu.

Lähteet: ScreenRant, CinemaBlend, Variety

Kuva: Universal

Lisää luettavaa