Videonauhoilla voi olla arvaamatonta arvoa

18.4.2016 14:09

Vieläkö nurkissasi on vanhoja videonauhoja? Jos et ole kierrättänyt niitä esim. käsitöiksi tai kiikuttanut vain roskalavalle, käsissäsi saattaa olla aarteita. Jotkin keräilijät nimittäin ovat valmiita maksamaan jopa satoja, ellei tuhansiakin dollareita tietyistä harvinaisuuksista.

Harvinaisuuksien ei tarvitse olla huippuluokan leffoja. B-luokan kauhuelokuvilla, joita ei välttämättä koskaan ole nähty elokuvateattereissa, harvinaisuusarvo on videonauhojen kulta-ajan jälkeen kasvanut kohisten. Jos raina ei ole päässyt vaikkapa tekijänoikeudellisista syistä videolevityksen jälkeen uuteen levitykseen esim. Netflixiin tai edes DVD:lle, videonauhalla oleva versio on ainut saatavilla oleva, ja siksi arvokas. Tällainen kohtalo on ollut Trinityn yliopiston opettaja Aaron Prattin mukaan mm. monella 1980-luvun kauhuelokuvalla.

Myös jotkin suuremmalle yleisölle tunnetut nimekkeet saattavat omata huomattavaa arvoa, jos kysymyksessä on jonkinlainen erikoisversio, johon videon lisäksi kuuluu jotain elokuvaan liittyvää oheismateriaalia. Toisaalta, joskus pelkkä elokuva itsessään riittää kohottamaan hintaa: John Carpenterin ohjaaman Halloweenin alkuperäisestä videokasettiversiosta maksettiin taannoin n. 13 000 euroa verkkohuutokauppa eBayssa.

Eräitä kiinnostavimmista videonimekkeistä, joita keräilijät havittelevat, on vuonna 1987 valmistunut Tales from the Quadead Zone. Tämä kalkkunaluokan leffa sisältää parikin kauhutarinaa, mutta sisällön laatu ei videon jälleenmyyntiarvoa laske. Pari vuotta sitten kyseisestä elokuvasta pulitettiin verkkohuutokaupassa n. 600 euroa. LoveAntiques-sivulla on listattu lisää joitakin arvokkaimmista harvinaisuuksista.

Lähteet: Time, Yahoo

Kuva: DeeperThought

Lisää luettavaa