Akatemia karsastaa stuntteja

24.6.2015 13:46

Yhdysvalloissahan kaikki kynnelle kykenevät elokuvatyöläiset voivat saada Oscarin? Väärin, sillä on useita leffojen parissa työskenteleviä, joille ei ole edes omaa Oscar-kategoriaa. Jo vuosikymmeniä omaa alaansa arvostetummaksi tehnyt veteraanitason stunttinäyttelijä Jack Gill (Fast & Furious 7, The Day After Tomorrow) on turhaan yrittänyt saada Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa hyväksymään stunttitemppujen tekijät yhdeksi palkittavista ryhmistä.

Kuten myös elokuvien roolittajat, stunttien tekijät on huomioitu muutamissa muissa palkintomittelöissä, mutta elokuva-akatemia on näiden työntekijöiden suhteen tylynä. Gill on yrittänyt muuttaa akatemian mieltä lausunnoilla, joita hän on saanut useilta huipputason tuttaviltaan aina tuottaja ja ohjaaja Steven Spielbergistä näyttelijä Brad Pittiin. Pari stunttitemppujen tekijää on vuosien varrella jo palkittu Oscarilla, mutta ei tempuistaan, vaan turvallisuutta parantavista keksinnöistään ja Hal Needham (Konna ja koukku) elämäntyöstään.

Jack Gillin mukaan stuntteja tekevien ammattilaisten palkitseminen voisi tuoda Oscar-gaalalle myös kaivattua uutta katsojakuntaa. Akatemian jäseninä stunttikoordinaattoreita on vain 31, minkä arvovaltainen palkintolautakunta on ilmaissut olevan liian pieni joukko päättämään yhden kategorian palkinnoista. Tällä hetkellä pienin päättäjäjoukko on pukusuunnittelijoiden kategorialla (125 jäsentä). Toisaalta eräs entinen akatemian jäsen totesi haastattelussaan vuonna 1994, että olisi kornia antaa stunteille kategorioita. ”Annatko Oscarin ihmisille ikkunasta lentämisestä?

Akatemia kokoontui hiljattain neuvottelemaan muutoksista Oscarien suhteen, eikä Jack Gill saanut tälläkään kertaa siltä hyviä uutisia. Hän vakuuttaa jatkavansa kampanjaa alansa puolesta edelleen.

Lähteet: LA Times, Deadline, THR, Forbes

Kuva: Universal/ Fast & Furious 7

Lisää luettavaa