Kiistaa Sherlockista

23.5.2015 16:18

Sherlock Holmes on tarkkaan vartioitua omaisuutta. Tämän faktan ovat saaneet tuta myös uuden Mr. Holmes-elokuvan tekijät. Kirjailija Sir Arthur Conan Doylen perikunta on nimittäin uhannut haastaa oikeuteen kyseisen elokuvan ohjaaja Bill Condonin ja levittäjäyhtiöt.

Mr. Holmes, joka kertoo ikääntyneestä mestarisalapoliisista ja hänen ehkä viimeisestä, ratkaisemattomana roikkuvasta rikostutkimuksestaan, rikkoo Conan Doylen perikunnan mukaan tekijänoikeuksia. Leffa ei silti perustu alkuperäisen Sherlock Holmesin luojan mihinkään yksittäisteokseen, vaan kirjailija Mitch Cullinin romaaniin. Kaiken huipuksi varhaisimmat Sherlock Holmes -tarinat ovat jo niin vanhoja, että niiden katsotaan olevan ulkona tekijänoikeuskorvausten piiristä. Mutta Conan Doylen perikunta näkee uuden elokuvan käyttävän hyväkseen myös sellaista materiaalia, joka ei ole vielä ns. vapaata riistaa.

Millaisista asioista perikunta sitten on pöyristynyt? Se valittaa mm. siitä että Cullinin tekstissä kuvaillaan Holmesin huonekalujen olevan samoilla paikoilla kuin Conan Doylen eräässä kirjoituksessa. Perikunta on valmis sopimaan kiistan sopivaksi katsomastaan summasta, mutta jos sopua ei synny, se yrittää estää elokuvan julkaisun tai ainakin siirtää sitä. Mr. Holmesin nimiroolia näyttelee Ian McKellen (X-Men), eikä leffan Suomen ensi-ilta ole vielä tiedossa.

Lähteet: TheWrap, Deadline

Kuva: Miramax

Lisää luettavaa