TV-leffa: Rumista rumin sarjakuvamukaelma vai animaation aatelia?

26.9.2014 08:48

Ohjaaja Steven Spielberg tutustui belgialaista alkuperää olevaan Tinttiin omien sanojensa mukaan vasta 1980-luvulla, luettuaan arvostelun, jossa hänen ja George Lucasin ideoimaa Indiana Jones -elokuvaa verrattiin Hergén (1907 – 1983) sarjakuviin. Spielberg hankki sarjakuvien filmausoikeudet jo vähän sen jälkeen, mutta vasta 2000-luvulla nähdyt tekniset saavutukset vakuuttivat ohjaajan siitä, ettei elokuvan kolmatta sankaria, Milou-koiraa, tarvitsisi toteuttaa pökkelön robotin tai vaaroille alttiin eläinnäyttelijän avulla, vaan animaation keinoin. Tuottaja Peter Jackson ja motion capture -kuvaustekniikaa kehitelleen Weta Digital -yrityksen henkilökunta innostivat Spielbergin toteuttamaan lopulta koko leffan animaationa.

Elävät näyttelijät Andy ”Klonkku” Serkisistä Daniel ”Bond” Craigiin näyttelivät hahmot Wetan tietokoneanimaattoreille. Hauskana yksityiskohtana elokuvan luontevimpiin lukeutuvaa hahmoa, eli Milouta, esitti kuvauksissa eloton nukke.

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on jakanut maailmalla mielipiteet rajusti: joidenkin mielestä alkuperäisten sarjakuvien mahtia ei voi ylittää, eikä vauhdikas elokuva tee oikeutta niin Hergén hahmoille kuin tarinoillekaan. Toinen puoli ylistää animaation kauneutta ja seikkailun toimivuutta ja odottaa innolla leffan jatko-osaa, joka on tulossa vuonna 2016. Leffatykin arvostelut kallistuvat vahvasti positiiviseen suuntaan.

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus nähdään TV5:llä pe 26.9.14 klo 18:50 ja pikauusintana su 28.9.14 klo 17.50.

Lähteet: The Art of The Adventure of Tintin (Harper Collins Publishers, 2012), Rotten Tomatoes

Kuva: BVI Finland

Lisää luettavaa