Huippunäytelijöiden leffa erikoisen kiistan uhrina

4.7.2013 13:08

Hollywoodin ihmemaailmassa ovat mustat pilvet nousseet taivaalle – ainakin The Butler -elokuvan tekijöille. Merkittäviä näyttelijöitä (mm. Forest Whitaker, Alan Rickman, Jane Fonda ja Robin Williams) vilisevä ja Oscar-mittelöissäkin menestyneen Precious-elokuvan ohjanneen Lee Danielsin luotsaama The Butler on tällä viikolla joutunut kiivaan nimikiistan uhriksi. Vaikka The Butler ei ehkä kuulosta kovin ongelmalliselta nimeltä, elokuvan takana oleva The Weinstein Company saattaa joutua vaihtamaan sen liki sata vuotta sitten julkaistun mykkäelokuvan takia.

Kiistan toinen osapuoli, Warner Bros. on toisen, jo vuonna 1916 julkaistun The Butler-leffan oikeuksien omistaja. Warner Bros. on vetänyt tai ainakin esittää vetäneensä vähintään kikherneen kokoisen herneen nenäänsä, koska The Weinstein Company aikoo julkaista uutukaisensa samalla nimellä. The Weinstein Companynkin elokuvan nimi tosin on perusteltu, koska heidän rainansa kertoo Yhdysvaltain kahdeksaa eri presidenttiä palvelleesta hovimestari Cecil Gainesista. The Hollywood Reporterin mukaan The Weinstein Company joutuu maksamaan jatkossa 25 000 dollaria päivältä, mikäli se jatkaa palvelijatarinansa markkinointia The Butler -nimellä.

34 vuotta Valkoisessa talossa palvelleen hovimestarin elämänkertaelokuvan tekijöitä edustava David Glasser on kertonut, että heidän yhtiöllään oli alkujaan hyväksyntä Warnerilta nimen käyttöön. Hänen mukaansa mutkia matkaan tuli kuitenkin sinä vaiheessa kun yhtiöiden välillä ryhdyttiin tekemään myös muita sopimuksia. Motion Pictures Association of America eli MPAA, jonka vastuualueeseen kuuluvat myös elokuvien nimien valvonta, on kuitenkin tiedottanut, ettei uuden The Butlerin nimelle annettu heiltä lupaa – jotta suuri yleisö ei sekoittaisi sitä varhaisemman lyhytelokuvan kanssa. EW:n mukaan The Weinstein Company joutuu nyt siis miettimään draamarainalleen uuden nimen, vaikka jopa ohjaaja ja käsikirjoittaja Daniels on ajatusta vastaan.

Kuva: The Weinstein Company

Lisää luettavaa