Charles Durning ja Jack Klugman kuolleet

25.12.2012 22:26

Jouluhumun keskeltä kuuluu suru-uutisia. Kaksi amerikkalaista veteraaniluokan nimeä, monessa mukana ollut luonnenäyttelijä Charles Durning ja niin ikään pitkän näyttelijäuran tehnyt Jack Klugman menehtyivät molemmat eilen maanantaina Varietyn ja Deadline.com:in tietojen mukaan. Klugman oli kuollessaan 90-vuotias, Durning 89. Kumpikin kuoli omassa kodissaan ilmeisesti luonnollisista syistä.

Durning, jonka moni saattaa muistaa mm. Kaikki rakastavat Raymondia -sarjan Isä Hubleynä, kuten myös Tootsie – Lyömätön lyyli -elokuvan nimihenkilöön ihastuvana Lesinä, oli toisen maailmansodan veteraani. Hän aloitti show-alalla 16-vuotiaana. Hänen työhistoriaansa mahtui niin tanssiteatteria, laulamista kuin tv- ja elokuvatuotantojakin. Durningin uran kohokohtiin kuului pankkiryöstödraama Hikinen iltapäivä, jossa hän näytteli Al Pacinon esittämän Sonnyn kanssa neuvotellutta poliisipäällikkö Morettia. Durning voitti Golden Globen vuonna 1991 sivuosastaan minisarjassa The Kennedys of Massachusetts ja oli mm. kahdesti Oscar-ehdokkaana, komediasta Ollako vai eikö olla – siinä leffa! ja Texasin paras pikku porttola -musikaalikomediasta vuotta aiemmin.

Jack Klugman puolestaan tuli tunnetuksi tv-näyttelijänä sen leviämisen alkuvuosista asti, eli 1950-luvulta alkaen. Vuonna 1964 hän voitti Puolustuksella on puheevuoro -sarjan vierailustaan ensimmäisen kolmesta Emmystään. Klugmanin ikonisimpia tv-rooleja oli kahdesta eronneesta miehestä kertonut tilannekomedia The Odd Couplen toinen pääosa ja nimiosa Quincy M.E. -sarjassa, jossa hän ratkoi rikoksia kuolinsyyntutkijana kaikkiaan kahdeksan kauden ajan. Klugman näytteli myös elokuvissa, joista kuuluisimpiin lukeutunee Valamiesten ratkaisu. Klugmanilla oli osa vielä 2010 elokuvassa Camera Obscura, Durningin viimeiseksi työksi jäi yhä kuvattavana oleva Scavenger Killers.

 

Kuvat: Phil Konstantin & Chad J. McNeeley

Lisää luettavaa