Safe (1995)

- Todd Haynes
- Todd Haynes
- April Grace, Julianne Moore, Kate McGregor-Stewart, Mary Carver, Peter Crombie, Peter Friedman, Susan Norman, Xander Berkeley
- Iso-Britannia, USA
- Kielet:
- englanti
Andy Kreist
18.07.16 klo 18:10
Aika mainio elokuva joka houkuttelee miettimään ja on myös jollain lailla huvittava ja merkillinen. Melko hidastempoinen myös.
dbgirl
30.04.16 klo 18:55
En tiedä tarkalleen mistä tämä Todd Haynesin leffa kertoo, enkä edes tiedä tarvitseeko sitä tietää. Tämä on niitä elokuvia, jotka tarvitsee vain kokea eikä välttämättä ymmärtää. Minä koin tämän hyvin vahvasti, osaksi henkilökohtaisten syiden vuoksi. Yritän muodostaa nyt sanoin mitä tässä leffassa tapahtuu.
Carol White, leffan päähenkilö,alkaa saamaan erilaisia fyysisiä oireita jotka koko ajan pahenevat. Lopulta hän päätyy eräänlaisen leirikylään jossa hoidetaan ihmisiä jotka ovat kaikki erityisen herkkiä kaikenlaisille kemikaaleille mitä ympäristössä on.
Okei, perusidean kuvaus kuulostaa todella yksinkertaiselta. Mutta miten leffa kertoo asiat ja onko todellisuus niin kuin leffassa esitetään, totta? Tämä oli siitä jännä leffa, että Carol joko on tai ei ole hullu, kumpaankin väitteeseen voi mielestäni vastata kyllä ja ei.
Kamera esittää lähes aina Carolin kaukana meistä katsojista, aivan kuin esittäen että Carol on jostain tuntemattomasta syystä yksin ja etääntynyt kaikesta, me näemme hänet kuten hän näkee itsensä ja muun maailman. Julianne Mooren minimalistinen, mutta silti voimakkaasti eläytyvä roolisuoritus tuki mielestäni loistavasti Carolin loitontumista maailmasta.
Ajoittaiset psykedeeliset kohtaukset ja utuinen, synkeä lynchmäinen tunnelma ja musiikki tekivät tästä persoonallisen ja ihanan ahdistavan leffan, jota oli suuremmaksi osaksi mielenkiintoista seurata. Vain lopussa tuli ajoittaisia tylsyyden hetkiä, vaikka lopussa oleva leiri vaikuttikin ajoittain joltain pelottavalta kultilta. Aivan viimeinen kohtaus peilin ääressä jäi vaivaamaan minua, pelottaa ajatella miten Carolin käy.
Hyvin mielenkiintoinen leffa, jota jää pohtimaan pitkäksi aikaa.
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu