Pienimuotoinen, erinomaisesti eri elementeillä pelaava, leffa omaa kauhugenren klassikkoaineksia.

22.3.2006 12:40

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Descent
Valmistusvuosi:2005
Pituus:99 min

On kulunut noin vuosi traagisesta onnettomuudesta jossa Sarah on menettänyt miehensä ja lapsensa. Naisystävien keskinäinen extreme-harrastus kerää yhteen jälleen tutun porukan. Samoilu ja luolissa vaeltelu saa pienten vastoinkäymisen jälkeen uusia ulottuvuuksia. Mimmit jäävät sortuman taakse loukkuun, henkilökemiat alkavat pettää ja luolissa tuntuu myös olevan jotain…

Hollykylä piehtaroi parhaillaan kauhuklassikoiden uusintaversioiden joukossa. 70- ja 80-luvun amerikkaliset pläjäykset ovat saaneet seurakseen myös aasialaisten kauhuilujen amerikkalistamisen. Tietenkin tämä kaikki tehdään dollarin kuvat silmissa ja näin koko kauhugenre on kokenut tämän katsojan silmissä aika pahanlaista inflaatiota. Viihdyttävää ja etenkin ihanasti kauhistuttavaa leffaa tulee vastaan nykyisin aina harvemmin.

Pienimuotoinen, mutta erinomaisesti eri elementeillä pelaava, Descent omaa kauhugenren klassikkoaineksia. Niin Syvää jokea, Alienia ja mukavaa corea on sotkettu mukaan varsin onnistuneesti. Vaikka tietenkin samat tavat saada katsojat säpsähtelemään kotisohvillaan onkin mukana, onnistutaan kaikki pahimmat klisepommit välttämään. Jos genre kiinnostaa ollaan varsin viihdyttävän, mutta varsin brutaalin pläjäyksen kanssa tekemisissä.

Britannian ohjaajalupauksen Neil Marshallin toinen pläjäys yllättää otteellaan ja lunastaa paikkansa yhtenä viime aikojen pelottavimmista elokuvista. Tuntemattoman näyttelijäkaartin naaraskemia toimii ja jo lopptuloksenkin kannalta on hienoa että mitään sankaritartarinaa ei pääse syntymään. Jos ahtaat paikat jtai siihe viittaavat fobiat vaivaavat voi leffan jättää suosiolla väliin.

Suhteellisen laadukas DVD-julkaisu sisältää imm. ihan kohtuullisen making of-dokkarin jossa päästään hieman tyypillistä selkään taputteluakin syvemmälle.

Arvosteltu: 22.03.2006

Lisää luettavaa