Leffa polkee perinteiset suomalaiset angstidraamat suohon ja näyttää että osataan sitä Suomessakin tehdä lähes hollywood-tasoista parodiaa.

10.10.2005 18:50

Alkuperäinen nimi:Star Wreck - In the Pirkinning
Valmistusvuosi:2005

Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen. Tämä on tarina kourallisesta idiootteja, jotka jäivät edellisessä osassa menneisyyteen pelastettuaan puolivahingossa maailman. Tarina ihmisistä joilla kova hinku takaisin vanhan työantajansa siipien alle. Tämä on tarina ihmisistä, jotka tietävät ettei paluuta tulevaisuuteen ole, elleivät he luo itse tulevaisuuttaan: Perustetaan oma intergalaktinen imperiumi… “ja mustahan vois tulla vaikka presidentti”!

Star Wreck: In The Pirkinning oli yksi suomalaisen indietuotannon peruspilareista jo siitä lähtien kun ensimmäiset tiedot elokuvasta alkoivat levitä nettiin pian viidennen Star Wreck jälkeen. Viides Star Wreck huvitti kotikutoisilla vitseillä, puolivillaisella toteutuksella ja hienoimmilla tehosteilla mitä suomalaisissa elokuvissa on nähty edes valkokankaalla. Kuudetta osaa ryhdyttiin siis kyhäämään 90-luvun loppupuolellaja elokuvan oli tarkoitus valmistua vuosituhannen vaihteeksi… “tai säkällä hieman aiemmin”. Elokuva joutui kuitenkin toistuvasti moukarin alle ja nälkä kasvoi syödessä, kunnes allekirjoittanut oli jo 100% varma ettei elokuva lukuisista trailereistaan huolimatta näkisi koskaan päivänvaloa. Onneksi olin väärässä.

In The Pirkinning siis jatkaa edellisen osan tarinaa ja kertoo kuinka Pirk perustaa oman näkemyksensä galaktisesta liittotasavallasta. Elokuva on teknisesti todella korkeatasoinen vain muutamien kymmenientuhansien budjetilla kuvatuksi ja bluescreeniä käytetään tehokkaasti hyväksi. Tietokonegrafiikka ei ole näyttänyt aiemmin suomalaisessa elokuvassa näin hyvältä. Sitä vastoin ongelman aiheuttavat muut tekijät: näyttelijät, äänet ja käsikirjoitus.

Näyttelijöinä toimivat innokkaat Wreck-tuotannosta muutenkin vastaavat amatöörit, ja lopputuloksesta näkee että vaikka työ on ollut heille rakasta, eivät kyseiset henkilöt todellakaan ole valkokankaan terävintä kärkeä. Lisäksi elokuvaa nakertaa käsikirjoituksen naivius kun kyseeseen tulee tilannekomiikka. Samuli Torssosen luoma ja tulkitsema Pirk toimii paperilla paljon paremmin kuin kankaalla, ja syitä on monia. Esimerkiksi elokuvan alkupäässä on kohtaus, jossa Pirk on suihkussa ja puhuu Fukoville, samalla itkien kuinka saippua menee silmiin ja lopulta kaatuen saippuaan… ei vain naurattanu, ei sitten ollenkaan… Pirkin (kuin muidenkin hahmojen) luonne tulee hyvin esille, mutta välillä hahmoihin liittyvät vitsit toimivat järkyttävän huonosti, välillä hieman paremmin (Info), toisinaan jopa erinomaisesti (KOSH & Baabel 13 -jengi!). Äänitys on onnistunut huomattavasti aiempia osia paremmin, mutta ilmeisesti kalustoon kuulunut mikki ei ole ollut ihan paras mahdollinen elokuvan ääniraidan nauhoittamiseen. Valtaosa äänityksestä on tehty ilmeisesti yhdessä huoneessa jossa bluescreen oli, ja puhetta säestää ns. “huonekaiku”. Ääniraitaa olisi voinut muokata paremmaksi vielä jälkituotannossa. Musiikit sitä vastoin toimivat loistavasti.

Onneksi elokuva jaksoi silti naurattaa useampaan otteeseen ja välillä katsellessa unohtui täysin että kyseessä on minibudjetin leffa. Monella osa-alueella leffa polkee perinteiset suomalaiset angstidraamat suohon ja näyttää että osataan sitä Suomessakin tehdä lähes hollywood-tasoista parodiaa.

Samuli Torssonen on haastattelussa ilmoittanut ettei todennäköisesti aio jatkaa näyttelemistä, vaan keskittyy elokuvien tuottamiseen. Saamme siis odottaa jännityksellä olisiko seuraava tuotos jotain mullistavaa suomalaisten elokuvien saralla, sillä mahdollisuuksia siihen olisi vaikka ja kuinka.

Leffan voi ladata netistä, tätä kirjoittaessa osoitteesta http://www.starwreck.com/

nimimerkki: Reaktor

Arvosteltu: 10.10.2005