Leffa ei alennu turhiin pitkiteltyihin fiilistelyihin eikä naurettaviin sankaritekoihin.

28.5.2005 11:21

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Tmavomodrý svět
Valmistusvuosi:2001
Pituus:115 min

Pilviin piirretty on elokuva jota on menestyksekkäästi näytetty ympäri maailmaa, ja se on hienoimpia historiallisia sota-filmejä. Ennenkaikkea se on upea kahden lentäjän ystävyydestä kertova elokuva.

Pilviin piirretty kertoo lentokapteenista nimeltä Frantisek Slama (Ondrej Vetchy), joka on sodan jälkeen joutunut vankilaan. Jouduttuaan vankilan sairaalasiipeen hän muistelee aikojaan sotilaslentäjänä. Natsivallan aikoihin Slama toimi kapteenina lentorykmentissä Tsekkoslovakiassa. Natsit kuitenkin valtasivat koko paikan ja hän joutui luovuttamaan lentotukikohdan heille. Eräs nuori pojankloppi nimeltä Karel Vojtisek (Krystof Hadek) yritti pelastaa erästä lentokonetta sakemanneilta, mutta Slama esti tätä lähtemästä lentoon lumimyräkässä. Niinpä Frantisek ja Karel lähtivät yhdessä kulkemaan kohti englantia. Englannissa he värväytyivät ilmavoimiin ja saivat lähinnä tyytyä harjoitteluun, mutta pian he pääsivät myös oikea taistelun makuun.

Eräässä kahakassa Karel joutuu hyppäämään veteen ja muut luulevat hänen hukkuneen, mutta ei. Karel pelastuu loytää tiensä erääseen maalaistaloon. Talossa asuu nuori nainen nimeltä Susan (Tara Fitzgerald), joka ottaa Kareln hoiviinsa. Karel kuitenkin rakastuu tähän nuoreen naiseen, ja taitaapa sinä yönä käydäkin ihan hupsusti. Kerran kun Karel tulee jälleen tapaamaan Susania ystävänsä Frantisekin kanssa, rakastuu hänkin Susaniin. Pian huomaa Susankin pitävän tästä aikuisemmasta herrasta vielä enemmän kuin Karelista. Pian tämä selviää myös Karelille ja heidän ystävyytensä loppuu siihen. Kuitenkin he kohtaavat vielä taisteluissa vieretysten, kunnes…?

Pilviin piirretty on erittäin tyylikäs kuvaus toisen maailmansodan sotilaslentäjistä. Leffa ei alennu turhiin pitkiteltyihin fiilistelyihin eikä naurettaviin sankaritekoihin tai päättömään ammuskeluun. Harvoin tehdään hyviä sota-elokuvia, mutta Jan Sverak on siinä onnistunut, ja vieläpä mainiosti. Taistelukohtaukset ovat lyhyitä, mutta hienosti toteutettuja. Kun ammusten hylsyt lentävät koneista silmille sitä tuntee melkein itse olevanse seuraavan koneen puikoissa. Lentokohtaukset ovat erittäin realistisia. Näyttelijät ovat huippuluokkaa, mutta Hadek (Karel) kyllä pistää vähän ärsyttävästi silmään. Tarinan kerronta on erittäinhyvää ja hahmojen vuorosanat on kirjoitettu loistaviksi ja juuri hahmon suuhun sopiviksi. Elokuva on hieno, mutta juoni on ehkäpä vähän liian käytetty. Kolmiodraamathan ovat tuttuja jo saippua sarjoista asti. Kuitenkin elokuvan muu toteutus vie katsojan huomion enimmäkseen pois juonesta, joten juoni ei siis tuota suuria hampaitten kiristelyjä.

Jan Sverakin monitasoinen ja hieno kuvaus toisen maailmansodan lentäjistä on ehdottomasti genrensä kirkkainta kärkeä.

nimimerkki: mörssäri

Arvosteltu: 28.05.2005

Lisää luettavaa