Kuivahkoa hjuumöriä sateisesta maasta.

20.5.2001 12:11

Alkuperäinen nimi:Clockwise
Valmistusvuosi:1986

Anttilan alelaarista käsiin tarttunut leffa… Tää on peruskuiva englantilainen huumoripläjäys. Huumori keskittyy täsmällisyyteen sekä erinäisten sääntöjen rikkomiseen. Perussäännöt ovat tuttuja “älä varasta”, “älä valehtele” jne. Osa säännöistä on taas englantilaisten omia keksintöjä kuten “ei naisia tänne” jne.

Kello näyttelee hyvinkin tärkeää osaa leffassa. Asiat pyörivät aluksi kovasti sen ympärillä. John Cleese, joka näyttelee ylitäsmällistä koulun rehtoria kutsutaan rehtoreiden järjestön puheenjohtajaksi Norwichiin. Tämä meinaa olla täsmällisesti paikalla mutta noustuaan väärään junaan asiat alkavat mennä pieleen. Reksi saa autokyydin oppilaaltaan ja matka alkaa. Matkanvarrella sattuu ja tapahtuu. Pikkuhiljaa alkaa kertyä porukkaa, joilla jää kalavelkoja kynittäksi. Kaikki meinaavat olla lopulta Norwichissa ja saada reksin edesvastuuseen.

Cleeseltä perusrooli jollaisena olen tottunut hänet melkeinpä aina näkemään. Joissain leffoissa Cleese vetää samalla sapluunalla, mutta kokonaisuus toimii silti paljon paremmin. Tätä leffaa piristää mielestäni vanhat mummot, jotka tempautuvat tarinaan ja vierailevat ruudussa loppuvaiheessa aika-ajoin. Hyvää näyttelijätyötä heiltä ja uskottavaa meininkiä.

Leffaa kuvastaa hyvin että nukahdin kahteenkin otteeseen sitä katsoessani. Tietty hiukan väsymystä oli pohjalla muttei tämä ainakaan sitä karkottanut millään tavalla.

Kuivahkoa hjuumöriä sateisesta maasta.

Arvosteltu: 20.05.2001