Disneyllä tarkistetaan jatkossa käsikirjoituksia koneellisesti

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla räjähtää ajoittain aina uusi keskustelu siitä, onko jokin elokuva tai TV-sarja poliittisesti korrekti tai jostakin syystä mieltä kuohuttava. THR raportoi viihdejätti Disneyn ryhtyvän uusiin toimiin hyvän laadun takaamiseksi.

Disneyllä on tarkoitus käydä läpi uusia käsikirjoituksia jatkossa erityisen ohjelman ja sen algoritmien avulla. Kyseinen työkalu on nimetty GD-IQ: Spellcheck for Biasiksi. Pitkän nimen alkuosa on lyhenne sanoista Inclusion Quotient, eli sisällyttämisaste, ja loppuosa viittaa puolueellisuuden ja ennakkoasenteiden oikolukuun. Tämän työkalun tehtävä on tarkistaa käsikirjoituksista, että kaikki sukupuolet, rodut ja seksuaaliryhmät saavat niissä tasa-arvoisen käsittelyn ja helpottaa näin yhtiössä tehtäviä päätöksiä.

GD-IQ:n kerrotaan osaavan tunnistaa mm. eri etnisten ryhmien puhetapoja näyttelijöille kirjoitetuista repliikeistä sekä havaita, mihin yhteiskuntaluokkaan kukin hahmo on sijoitettu. Koneellinen tarkistus lienee muutenkin kaivattu uudistus, sillä keskimäärin yksi Hollywood studio julkaisee 150 elokuvaa vuodessa (arvio v:lta 2011), ja vain 3% tarjotuista käsikirjoituksista etenee yleensä tuotantoon asti. Luettavaa siis riittää.

Pilottihankkeen yhtenä toimijana on paremmin näyttelijän tunnettu Geena Davis (kuvassa), joka on ajanut tasa-arvoasioita perustamansa Geena Davis Institute on Gender in Median kautta jo 15 vuotta. Hänen mukaansa yhteistyö Disneyn kanssa tässä hankkeessa kestää ainakin vuoden.


Lähde: THR, The Atlantic

Kuva: Josh Hallet

R. Isoviita 09.10.2019 klo 16:54

Uusimmat uutiset

Muistatko vuoden 2003 Hulk-tähden? Kehittelee elämäkertaelokuvaa

Eric Bana aikoo toimia kameran molemmin puolin.

R. Isoviita

Netflix laajentaa listauksiaan

Kuumat nimekkeet paremmin esille.

R. Isoviita

Ohjaaja oikoo käsityksiä seuraavasta Apinoiden planeetta -leffasta

Pierre Boullen luomat hahmot palaavat valkokankaille jälleen.

R. Isoviita

Roger Mooren ikoniseksi tekemän Pyhimyksen uusi versio sai ohjaajan

Leffa on ollut suunnitteilla jo vuosia.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...