Kotimaisen elokuvan ikoni, Lasse Pöysti on poissa

5.4.2019 12:15

Parhaiten näyttelijänä tunnettu, mutta myös esim. ohjaajana kunnostautunut Lasse Pöysti on kuollut. 92-vuotias Pöysti nukkui pois viime yönä pitkän sairauden jälkeen.

Evakkona Sortavalasta Suomen puolelle muuttanut Pöysti tuli aikoinaan suuren kansan tietoisuuteen Suomisen perhe -elokuvan kautta jo vuonna 1941. Vilkkaan ja mukavan Suomisen Ollin osa ei jäänyt vain yhteen kertaan, sillä Suomisten kepeästi kuvattuja vaiheita seurattiin kaikkiaan kuudessa elokuvassa. Sarjan viimeinen osa valmistui 1959. Siinä suosikkihahmoksi noussut Olli oli jo aikamies ja toimi nimismiehenä.

Pöystin uralle mahtui runsas valikoima erilaisia elokuvia draamakomedioista sotilasfarsseihin, kipeitäkin aiheita käsitteleviä tuotantoja (esim. alkoholismia ja masennusta käsitellyt Pyhä perhe) ja myös tuotantoja ulkomailla. Rakastettu näyttelijä oli lisäksi mukana tekemässä suomalaista TV-historiaa, kun ensimmäinen kotimainen TV-lähetys tehtiin 24.5.1955. Hän toimi lähetyksen taiteellisena johtajana ja juontajana.

Pöysti nähtiin TV-ruuduissa myös ulkomailla, sillä hän teki esim. Ruotsissa useita TV-elokuvia. Pöystin viimeisiin töihin näyttelijänä lukeutuu suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistuotantona syntyneen Jäähyväisiä– eli Avsked-draamasarja vuodelta 2010. Hän antoi lisäksi merkittävän panoksen näyttämötaiteelle, esiintyen 70 vuotta teatterissa. Sen parissa hän päätti uransa vuonna 2012, Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmään.

 

Lähteet: Suomen Kansallisfilmografia, YLE, HS

Kuva: Ulf Ståhle (CC)/Lesse Pöysti yhdessä vaimonsa Birgitta Ulfssonin kanssa

Lisää luettavaa