Kotimaisen elokuvan ikoni, Lasse Pöysti on poissa

Parhaiten näyttelijänä tunnettu, mutta myös esim. ohjaajana kunnostautunut Lasse Pöysti on kuollut. 92-vuotias Pöysti nukkui pois viime yönä pitkän sairauden jälkeen.

Evakkona Sortavalasta Suomen puolelle muuttanut Pöysti tuli aikoinaan suuren kansan tietoisuuteen Suomisen perhe -elokuvan kautta jo vuonna 1941. Vilkkaan ja mukavan Suomisen Ollin osa ei jäänyt vain yhteen kertaan, sillä Suomisten kepeästi kuvattuja vaiheita seurattiin kaikkiaan kuudessa elokuvassa. Sarjan viimeinen osa valmistui 1959. Siinä suosikkihahmoksi noussut Olli oli jo aikamies ja toimi nimismiehenä.

Pöystin uralle mahtui runsas valikoima erilaisia elokuvia draamakomedioista sotilasfarsseihin, kipeitäkin aiheita käsitteleviä tuotantoja (esim. alkoholismia ja masennusta käsitellyt Pyhä perhe) ja myös tuotantoja ulkomailla. Rakastettu näyttelijä oli lisäksi mukana tekemässä suomalaista TV-historiaa, kun ensimmäinen kotimainen TV-lähetys tehtiin 24.5.1955. Hän toimi lähetyksen taiteellisena johtajana ja juontajana.

Pöysti nähtiin TV-ruuduissa myös ulkomailla, sillä hän teki esim. Ruotsissa useita TV-elokuvia. Pöystin viimeisiin töihin näyttelijänä lukeutuu suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistuotantona syntyneen Jäähyväisiä- eli Avsked-draamasarja vuodelta 2010. Hän antoi lisäksi merkittävän panoksen näyttämötaiteelle, esiintyen 70 vuotta teatterissa. Sen parissa hän päätti uransa vuonna 2012, Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmään.


Lähteet: Suomen Kansallisfilmografia, YLE, HS

Kuva: Ulf Ståhle (CC)/Lesse Pöysti yhdessä vaimonsa Birgitta Ulfssonin kanssa

R. Isoviita 05.04.2019 klo 12:15

Uusimmat uutiset

Leonardo DiCaprio kiinnostui Painajaiskujasta

Guillermo del Toron uutuuden roolitus käynnissä.

R. Isoviita

Mihin katosi Charlie Sheenin veli, Emilio Estevez?

Näyttelijä muistetaan mm. 1990-luvun Mestarit-lätkäkomedioista.

R. Isoviita

Hetkinen: Onko Palpatine sittenkään mukana The Rise of Skywalkerissa?

Näyttelijä kommentoi Star Wars -teaseria.

R. Isoviita

Roman Polanski haastaa Oscar-akatemian oikeuteen

Akatemian jäsenyyden menettänyt ohjaaja ei ole tyytyväinen lopputulokseen.

R. Isoviita

Dave Bautista ei lähdekään Suicide Squadin matkaan

Muutoksia näyttelijälistalla.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...