Alkuperäinen Willy Wonka on poissa

Useista komedioista tunnettu näyttelijä Gene Wilder nukkui pois eilen kotonaan Yhdysvaltain Connecticutissa. 83 vuoden ikään ehtinyt Wilder sairasti Alzheimerin tautia. Hänen veljenpoikansa julkaisemassa tiedotteessa mainitaan kuitenkin, ettei sairaus estänyt Wilderiä tunnistamasta läheisiään vielä viimeisinäkään aikoina.

Wilder teki monet ikimuistoisimmista rooleistaan komediamestari Mel Brooksin elokuvissa. Parivaljakon yhteistyö alkoi vuonna 1968 valmistuneessa Kevät koittaa Hitlerille -revittelyssä, johon Brooks halusi Broadwayllä näytelleen Wilderin hermostuneen kirjanpitäjän osaan. Heidät esitteli toisilleen ohjaajan tuleva vaimo, niin ikään Broadwaylla näytellyt Anne Bancroft (Miehuuskoe).

Myöhemmin valmistuneet valmistuneet Nuori Frankenstein ja Villiä hurjempi villilänsi toivat Wilderin yleisön eteen sekä hulluna tiedemiehenä että rapajuoppona asesankarina. Brooksin mukaan Wilder oli yksi suurista kyvyistä, jonka läsnäolo oli jokaiselle heidän yhteiselle elokuvalleen siunaus. Slim Pickensin, Cleavon Littlen, Marty Feldmanin, Madeline Kahnin ja Peter Boylen jälkeen Wilder oli myös viimeisiä elossa olleita näiden kahden elokuvan tärkeimmistä näyttelijöistä.

Useat muutkin Hollywood-tähdet ovat muistaneet rakastettua Wilderiä mm. sosiaalisen median välityksellä. Koomikko Billy Crystal totesi Wilderin olleen komedian jättiläinen, jonka elokuvallinen perintö innoittaa muita. Ohjaaja James Gunn puolestaan kirjoitti alkuperäisen suklaatehtailija Willy Wonkan näyttelijän monien roolien olleen hänen nuoruutensa.

Merkillisen Willy Wonkan rooliin kaavailtiin alkujaan muita kuin Wilderiä, kuten tanssitaituri Fred Astairea. Ohjaaja Mel Stuartille kelpasi silti mieluummin vähemmän tunnettu Wilder. Tätä elokuvaa varten näyttelijä halusi kehittää hahmolle sisääntulon, joka kertoo sanattomasti, ettei Wonkaan voi luottaa. Kun Wonka nähdään Jali ja suklaatehdas -leffassa ensimmäistä kertaa, hän etenee kepin varassa, mutta kompastuu naamalleen ja ponnahtaa ylös vetreästi kuin kumiukko.

Vaikka Wilder muistetaan lähinnä komedioista, hänen varhaisiin elokuvarooleihinsa kuuluu myös sivuosa tosipohjaisessa rikoselokuvassa Bonnie ja Clyde. Komedia oli kuitenkin Wilderin lempilaji. Hän löysi tiensä sen pariin jo pikkupoikana, haluttuaan ilostuttaa sydänkohtauksen seurauksena vammautunutta äitiään.

Siviilissä näyttelijä koki monia vastoinkäymisiä; hänen liittonsa komedienne Gilda Radnerin kanssa päättyi vain muutaman vuoden jälkeen, kun Radner kuoli syöpään. Wilderillä itsellään puolestaan dignosoitiin imusolmukesyöpä 1990-luvulla. Hän toipui siitä, mutta ei enää sen jälkeen ottanut vastaan isoja rooleja. Näyttelijän viimeiseksi työksi jäi äänensä lainaaminen lastenohjelma Yo Gabba Gabba!:n sivuhahmolle.


Katso sikermä Gene Wilderin parhaimmista rooleista Youtubesta:
Lähteet: Variety, Huffington Post, THR, CinemaBlend, Twitter

Kuva: Towpilot

R. Isoviita 30.08.2016 klo 07:16

Uusimmat uutiset