Sadoissa rooleissa näytellyt Louis Gossett Jr. on poissa

29.3.2024 19:52
HBO Max/ Watchmen, 2019

Brooklyniläissyntyinen näyttelijä Louis Gossett Jr. on kuollut tänään 87 vuoden iässä Kalifornian Santa Monicassa. Aina 1950-luvun lopulta satoja TV- ja elokuvarooleja tehnyt Gossett Jr. ei ehtinyt eläköityä työstään, sillä hän oli mukana myös useassa tuotannossa, joista ainakin yksi, IF: Ihmeelliset frendit, on vasta tulossa ensi-iltaan tänä vuonna.

Gossett Jr. oli jo nuoruudessaan kysytty näyttelijä komean ulkomuotonsa ansiosta. Kouluaikoinaan hän oli pelannut menestyksekkäästi pesäpalloa, mutta jalkansa loukattuaan hän hakeutui näyttelemisen pariin. Vierailurooleja hänelle kertyi mm. Pieni talo preerialla-, Bonanza– ja Sheriffi McCloud -sarjoista.

Hänestä tuli Upseeri ja herrasmies -elokuvan myötä toinen mustaihoinen, joka palkittiin Oscarilla näyttelijäntyöstään. Gossett Jr. nähtiin elokuvassa armottoman kersantti Foleyn roolissa. Hän valmistautui osaan huolella, mm. kuukauden harjoittelujaksolla Yhdysvaltain merivoimien tukikohdassa Camp Pendletonissa.

Näyttelijä kasvatti mainettaan myös 1977 orjuuden historiaa kerranneen Juuret-sarjan ansiosta. Gossett Jr. kertoi myöhemmin kilpailun sarjan osista olleen kovaa. Hän näki tärkeäksi, että sarja sai lähes 40 vuotta myöhemmin uuden version:

– Yleisö on erilainen. On aikamoinen joukko nuoria, joille alkuperäinen Juuret-sarja on kaukainen, joten tarina pitää kertoa uudestaan.

Gossett Jr. nähtiin yhdessä merkkiroolissa myös vuoden 2019 Watchmen-tv-sarjassa. Hän esitti siinä Will Reevesiä, entistä poliisia ja tarinan ensimmäistä naamioon verhoutunutta oikeudenpuolustajaa. Hän oli osastaan myös ehdolla Emmy-palkinnolle. Se olisi ollut hänen kolmas Emmy-palkintonsa Juuret- ja In His Father’s Shoes -tv-tuotantojen jälkeen. Voitto lankesi kuitenkin tuolloin niin ikään Watchmenissa näytelleelle Yahya Abdul-Mateen II:lle.

 

Lähteet: THR, Time Magazine

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa