Riittääkö Cruisen puhti? Viimeinen missio herättää ristiriitaisia tunteita

17.5.2025 20:32
Paramount/ Mission: Impossible – The Final Reckoning, 2025

Ensi viikolla Suomeen rantautuva viimeinen Mission: Impossible -raina, eli Mission: Impossible – The Final Reckoning, on jo saanut ensimmäiset arvostelunsa. Leffaa on suitsutettu tämän kesän toimintapläjäykseksi, joka loksauttaa leuat, mutta sitä on kutsuttu myös Tom Cruisen valtavaksi egonpönkitysreissuksi. Muista Cruisen Mission: Impossible -elokuvista poiketen uutukainen ei ole puhtaasti oma erillinen osansa sarjaa, vaan toinen puolikas tarinasta, jonka vuoden 2023 Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One käynnisti.

Koska kyse on Tom Cruisen toimintaelokuvasta, tässäkin leffassa tähti tarjoilee katsojille uusia stunttitemppujaan. Ohjaaja Christopher McQuarrie, jolle koettelemus oli jo neljäs tässä elokuvasarjassa, on paljastanut Cruisen lentäneen erästä kohtausta varten pienkonetta yksin. Koneen esitetään vahingoittuvan ja Cruisen näyttelemän Ethan Huntin nähdään keinottelevan itsensä sen siivelle n. 10 000 metrin korkeudessa. Ammattimaisesti vastaavia temppuja tekevä konsultti oli varoittanut Cruisea yrittämästä temppua, mutta Cruise oli halunnut tehdä sen silti.

– Minun piti lentää Tomin vierelle helikopterissa, koska hänellä ei ollut radiota [ja saatoimme vain elehtiä toisillemme]. Kun koneen ohjaamosta lähtee, siinä kuin astuu toiselle planeetalle. Tuuli puskee 140 mailin tuntinopeudella propellista päin pärstää. Ilman molekyylit ovat hajallaan. Hengität, mutta vain fyysisesti. Et varsinaisesti saa happea. [Ensimmäinen apulaisohjaaja] Mary Boulder istuu vieressäni sekuntikellon kanssa. Tom on ulkona ohjaamosta ja minä pyydän käynnistämään kellon. N. 12 minuutissa tuulenvastus tekee [Tomille] saman kuin pari tuntia huhkimista kuntosalilla. Ja Tom, perfektionisti kun on, aikoo olla 12 minuuttia [ulkona], McQuarrie selittää.

Huikea suoritus laittoi kuusikymppisen tähden todella lujille. Näin McQuarrie jatkaa:

– 13. minuutti on menossa. Siinä oli hetki, jolloin Tom oli puskenut itsensä niin puhki, ettei hän pystynyt nousemaan lentokoneen siiveltä. Hän vain makasi siivellä. Käsivarret yli sen etulaidan. Emme olleet varmoja, oliko hän tajuissaan vai ei. Ja tiesimme myös, että olimme sopineet tarkasti toimintasuunnitelmasta – jos hän elehtisi olevansa pulassa, hän voisi pyytää keskeyttämään kuvauksen. [Mutta] sitä hän ei voisi tehdä tajuttomana. Joten odottelimme, että näkisimme mitään merkkiä, onko Tom kunnossa.

Paljoa aikaa odotteluun ei kuitenkaan ollut, sillä kohta Cruisen koneen tankissa oli polttoainetta enää kolmeksi minuutiksi. Tankkia ei ollut täytetty aivan täyteen, jotta kaikki kohtauksessa vaadittu temppuilu olisi sujunut hyvin.

– Hänellä on kolme minuuttia aikaa nousta, mutta hän on ollut siinä siivellä jo parikymmentä minuuttia. Ja sitten näimme hänen kohottautuvan ja työntävän päänsä ohjaamon puolelle, että hän saa happea sisäänsä ja pystyy kiipeämään ohjaamon sisään tuodakseen koneen turvallisesti alas. Eihän sellaiseen pysty kukaan, McQuarrie hämmästelee.

Mainittu temppu nähdään elokuvan loppupuoliskolla. Isoista ponnistuksista huolimatta elokuvan arvostelumenestys on ollut sarjan neljänneksi heikoin – sen tuoreusaste on nyt Rotten Tomatoes -asteikolla 80/100. Lukema on myös laskenut prosentilla parin viime päivän aikana. Ponnistelut eivät ole myöskään vielä täysin ohitse, sillä n. 400 milj. dollarin budjetin vaatinut agenttiseikkailu tarvitsee roiman läjän lipputuloja päästäkseen ns. kuiville.

Lähteet: THR, Deadline, The Guardian, Indiewire, Independent.co.uk

Toim. R. Isoviita