Mad Max -elokuvasarjan tuoreimmassa osassa ”herätettiin henkiin” edesmennyt näyttelijä

8.6.2024 17:07
Warner Bros./ Furiosa: A Mad Max Saga, 2024

George Millerin uusin lisäys Mad Max -dystopiaansa, Furiosa: A Mad Max Saga, pyörii yhä valkokankailla, vaikka leffan lipunmyynti ei ole ollut yhtä kiihkeää kuin edeltäjänsä. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna Mad Max: Fury Road kahmaisi pelkästään avauksessaan 109,4 milj. dollaria, kun Furiosan avaustulot ovat olleet vain 58,9 milj. dollaria. Tästä huolimatta Furiosa on monella alueella katselulistojen kärkipäässä.

Elokuva on näyttävä, kuten Fury Roadkin, mutta tällä kertaa asiasta voi kiittää mm. tekoälyä. Tekniikan kehitys on edennyt vajaassa kymmenessä vuodessa niin, että kuvauspaikalla toteutettujen perinteisten tehosteiden ja digitaalisten efektien rajaa on entistä vaikeampi havaita – varsinkin, jos ei ole ns. vihkiytynyt asiaan. Furiosa: A Mad Max Sagassa mm. herätettiin henkiin näyttelijä, joka kuoli vuonna 2019.

Temppu ei toki ole aivan uusi, sillä vastaavaa on nähty mm. Star Wars -elokuva Rogue Onessa 2016 ja The Crow’ssa jo 1994. Furiosa: A Mad Max Sagassa on mukana The Bullet Farmer -niminen hahmo, jota Richard Carter tulkitsi Mad Max: Fury Roadissa. Uudessa rainassa Carterin kasvot on vaihdettu näyttelijä Lee Perryn kasvojen tilalle. Elokuvan tehostetiimin johdossa toiminut Andrew Jackson kertoo, miten lopputuloksesta saatiin realistisempi:

– Koneoppimisen työkalu vaatii niin paljon materiaalia kuin sille vain voi antaa. Se käy läpi kouluttautumisprosessin, mikä voi kestää päivistä viikkoihin ja [lopputulos] hiotaan. Se kehittyy paremmaksi, mitä kauemmin sen antaa kouluttautua. [Lopputulos] on tietokonegrafiikalla luodut kasvot, mutta niissä ovat kaikki ne hyvin pienet vivahteet, jotka saattavat puuttua tavanomaisesti tietokonegrafiikalla mallinnetuista kasvoista. Sellaiset jutut, [joiden puuttuminen] mielestäni outouttaa.

Jackson paljastaa, ettei Lee Perry ollut ainoa, joka kantaa Furiosa: A Mad Max Sagassa tällaista digitaalista maskia. Myös esim. lapsi-ikäistä Furiosaa näyttelevän Alyla Brownen kasvoja muokattiin digitaalisesti, jotta hänen piirteensä vastaisivat enemmän aikuista Furiosaa näyttelevän Anya Taylor-Joyn piirteitä:

– Emme korvanneet hänen kasvojaan kokonaan, mutta Anyan silmät ovat hyvin tunnistettavat. Niinpä vaihdoimme Alylan silmät, nenänkin usein ja osan hänen ylähuulestaan luodaksemme hänestä Anyan nuoremman version.

 

Lähteet: Befores & Afters, Business Insider, ScreenRant

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa