Brittikoomikon uusi rooli saa aikaan puistatuksia

Britannian tv-viihteen häpeäpilkuksi muuttuneesta tosielämän hahmosta tehdään tv-sarjaa. Kymmeniä uhreja saaliikseen saanut tv-juontaja Jimmy Savile (1926-2011, kuvassa) toimi mm. maineikkaan musiikkiohjelma Top of the Popsin hövelinä isäntänä. Savilen todelliset kasvot paljastuivat vasta tämän kuoltua, kun vuosikausien mittaan lapsina tämän hyväksikäyttämiksi joutuneet ihmiset astuivat esiin.

Savilen pimeää puolta tuodaan esiin BBC:n tuottamassa uutuussarjassa. The Reckoning -niminen kokonaisuus on tekijöilleen varsinaista tasapainoilua, koska Savileen liittyy monia ristiriitaisia muistoja. Yhtäältä tämä tunnettiin hauskuuttajana ja hyväntekijänä, toisaalta Savilen uhrien arvet ovat syviä.

Sarjassa Savilea näyttelee brittikoomikko Steve Coogan, joka muistetaan erityisesti hupihahmostaan Alan Partridgestä. Osa Savilen uhreiksi joutuneista on vieraillut sarjan kuvauksissa, vaikka se ei ole ollut helppoa. Eräs heistä kertoo kokeneensa Savileksi maskeeratun Cooganin näkemisen nostaneen ikävät muistot pintaan:

- Kun hän käveli minua kohti, ajattelin vain: "Ei, mene pois." Se ei selvästikään pysynyt vain mielessäni, vaan huusin sitä, enkä tajunnut tekeväni niin. Olin niin nolona.

Uhrit on haluttu ottaa osaksi sarjan tekoprosessia aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Vaikka BBC:n valintaa tehdä Savilesta draamasarja on kritisoitu negatiiviseen sävyyn, ajatusta on kehuttu myös tärkeäksi asian kunnollisen käsittelemisen kannalta.

Cooganille ristiriitaisen hahmon rooli tuotti omanlaistaan päänvaivaa. Näyttelijä on kertonut puntaroineensa jopa puoli vuotta, tarttuako tähän rooliin vai ei. Käytyään asiasta keskusteluja myös ystäviensä kanssa, hän päätti lopulta suostua siihen - vaikka kaikki eivät suinkaan pitäneet sitä hyvänä ideana. Hänen mielestään Savilen ja tämän tekojen pitäminen ihmisten mielissä voi auttaa ehkäisemään samanlaista tapahtumasta uudelleen.


Lähde: Deadline

Kuva: Jmb (CC)

R. Isoviita 03.03.2023 klo 21:57

Uusimmat uutiset