Marvelin X-Men – edelleen ongelma?

17.7.2022 21:09

Marvelin elokuvauniversumin eli MCU:n neljäs vaihe etenee, mutta iso joukko yhtiön sarjakuvasankareita loistaa siitä poissaolollaan. 20th Century Foxin aikana omissa elokuvissaan seikkailleet mutanttisankarit, Wolverine, professori X ja kumppanit, eivät ole palaamassa valkokankaille kovin pian. Poikkeuksena X-Men-hahmoista on Ryan Reynoldsin näyttelemä Deadpool, jonka kolmatta elokuvaseikkailua on lupailtu ensi vuodelle.

Mutta mikä mättää muiden X-Men-hahmojen suhteen? Vuonna 2000 startannut X-Men-leffojen sarja menestyi niin hyvin, että se petasi tietä myös ensimmäiselle Spider-Man-elokuvalle pitkään aikaan ja Marvelin tuottamille Iron Man -elokuville. Mutanttijoukon yrityksiä elää tavallisten ihmisten keskellä luotsasi alkuun ohjaaja ja tuottaja Bryan Singer, jonka viimeisein elokuva (Bohemian Rhapsody) on vuodelta 2018.

Singerin viimeiset X-Men-tuotannot, X-Men: Apocalypse (2016) ja tv-sarja Legion (2017-2019, viimeinen vuosi ilman Singeriä) ovat ajalta, jolloin elokuvantekijästä liikkui jo enenevissä määrin pahaenteisiä huhuja. Singeriä on syytetty kajoamisesta alaikäisiin, ja hänen toimintansa Bohemian Rhapsodyn kuvauksissa johti lopulta potkuihin. Näin ollen häntä tuskin halutaan Marvelille arvokkaan tuotannon puikkoihin.

Sopivan ohjaajan löytämisen lisäksi Marvelin muita ongelmia on, että X-Men-sankarien monisyinen tarina saattaisi toimia paremmin tv-sarjassa kuin parin tunnin elokuvissa. Vaikka Marvel-hahmoista esim. Hawkeye on jo saanut oman tv-sarjan Disney+-palveluun, näiden sarjojen mitta on alle 10 jaksoa. Se saattaa olla ison mutanttiryhmän tarinoiden käsittelyyn liian vähän. Toisaalta supersankaritarinaan tarvitaan runsaasti ja näyttäviä tehosteita, joiden toteuttamiseen tv-sarjan budjetti jää usein liian pieneksi.

Televisioon X-Men hahmot ovat silti myös palaamassa, mutta vain piirrettyinä. Disney+:lla julkaistaan tällä tietoa ensi vuonna hahmojen ysärisarjan tyyliä kierrättävä sarja X-Men’97, jossa myös kuullaan alkuperäisen animaation tuttuja ääninäyttelijöitä. Kuumissa huhuissa on vihjattu Marvelin harkitsevan Giancarlo Espositoa uudeksi professori X:ksi, mutta tähän sarjaan vai muuhun projektiin – se on hämärän peitossa.

 

Lähteet: ScreenRant, The Guardian, Tech Advisor, MovieWeb

Kuva: Marvel

Lisää luettavaa