Tom Cruisen Top Gun -jatko-osa poiki haasteen

Vaikka Jurassic Worldin dinosaurukset ovat taas jytistelleet leffateattereihin, Tom Cruisen tähdittämä Top Gun: Maverick jatkaa edelleen voittoisaa kulkuaan. Se kolkuttelee vuoden hittien listalla jo The Batmanin 770 milj. dollarin lipunmyyntisaavutusta, johon sillä on kirittävää n. 40 milj. dollarin verran. Samalla Top Gun -jatko-osa on kuitenkin herättänyt alkuperäisen lentäjätarinan oikeudenomistajat haastamaan elokuvan tuotantoyhtiön oikeuteen.

Haasteen takana ovat vuonna 1983 julkaistun lehtiartikkelin kirjoittajan perikuntaa edustavat Shosh ja Yuval Yonay. Lehtiartikkeli toimi ensimmäisen Top Gun -rainan pohjamateriaalina. Yonayt lähestyivät väitteensä mukaan tuotantoyhtiö Paramountia vuonna 2020 kirjeellä, koska he katsoivat alkuperäisen artikkelin oikeuksien palautuneen takaisin heille. Paramount ei kuitenkaan hankkinut artikkelin oikeuksia uudelleen ennen Top Gun: Maverickin valmistumista ja julkaisua, vaan viestitti, ettei jatko-osa liity kyseiseen lehtijuttuun.

Younayt katsovat myös Top Gun: Maverickin julkaisun tapahtuneen yli vuosi sen jälkeen, kun artikkelin oikeudet olivat palautuneet heille. Elokuvan julkaisu tosiaan lykkääntyi huomattavasti koronapandemian vuoksi, mutta Paramountilta on annettu ymmärtää, että raina olisi ollut kuitenkin valmis jo ennen oikeuksien palautumista. Tuotantoyhtiö onkin ilmoittanut puolustavansa omaa näkemystään asiasta vankasti.


Lähteet: THR, MovieWeb

Kuva: Paramount Pictures/ Top Gun: Maverick: 2022

R. Isoviita 12.06.2022 klo 21:25

Uusimmat uutiset