Palkittu leffa poiki plagiaattisyytökset – syyttäjän oma nahka uhattuna

23.3.2022 22:48

Palkittu iranilainen elokuvantekijä Asghar Farhadi on joutunut plagiaattisyytösten keskelle. Mm. Cannes’n elokuvafestivaaleilla useasti juhlittu Farhadi sai viime vuonna runsaasti kehuja elokuvastaan Sankari. Fiktion käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi merkitty Farhadi on kuitenkin hänen entisen oppilaansa mukaan varastanut leffan idean muualta.

Sankari kertoo miehestä, joka on joutunut vankilaan, koska hän ei ole onnistunut suoriutumaan velastaan. Lomallaan vankilasta mies yrittää selvittää asiansa panttaamalla sattumalta löytämänsä pikku aarteen, mutta löydön arvon ollessa oletettua pienempi, hän keksii toisenlaisen suunnitelman.

Farhadin on haastanut hänen ex-oppilaansa Azadeh Masihzadeh. Hän väittää Sankarin pohjatarinan olevan peräisin hänen oppilastyönään tekemästään dokumentista All Winners, All Losers. Farhadi on kiistänyt asian ja haastanut oikeuteen vuorostaan Masihzadehin.

Kumpi tahansa onkin oikeuden päätöksen mukaan syyllinen, molempia uhkaa tyly tuomio. Iranissa Farhadi voidaan määrätä luovuttamaan kaikki maailmalla menestyneen Sankarin keräämät tuotot Masihzadehille ja hän voi joutua plagiarismista vankeuteen. Jos taas maan oikeuslaitos katsoo Masihzadehin syyttäneen Farhadia vilpillisesti, Masihzadeh saattaa saada teosta kaksi vuotta vankeutta ja 74 raipaniskua.

 

Lähteet: IndieWire, THR

Kuva: Arte France Cinéma/Asghar Farhadi Productions/ Ghahreman, 2021

Lisää luettavaa